Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bardzo smaczne, puszyste gofry bezglutenowe przygotowane na mące kukurydzianej. Nasze ulubione gofry bezglutenowe. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innym, ulubionym dodatkiem.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 7 prostokątnych gofrów.

Składniki:

    • 140g mąki kukurydzianej
    • 50g mąki ryżowej
    • 50g mąki lub skrobi ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50g cukru
    • 150g masła
    • 4 jajka
    • 200ml maślanki

Dodatkowo:

    • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, roztopione masło, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  4. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
  5. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.

Smacznego.

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bezglutenowe gofry kukurydziane