Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gofry proste

Prosty przepis na domowe gofry. Gofry są łatwe i szybkie do przygotowania. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.

Składniki:


  • 300g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 500ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • trochę masła do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
  2. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  3. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  4. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.

Uwaga:

  • Gofry nie są mocno chrupiące.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry proste Gofry proste

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dom Kaja

    Joasiu, a to masło to do ciasta, czy wysmarowania gofrownicy?

  • W odpowiedzi na: Dom Kaja

    Kaju 100g masła jest do ciasta. Do posmarowania gofrownicy trzeba mieć dodatkowo trochę masła ;)

  • Artur

    Witam,
    Trafiłem na tą stronę w poszukiwaniu przepisu na coś innego, ale zatrzymałem się chwilę przy moim ulubionym deserze - gofrach. Pomijając inne przepisy to przy tzw "Gofrach tradycyjnych" muszę napisać jedną uwagę.
    Rozumiem, że gofry na proszku do pieczenia robi się szybko, ale jeśli to maja być gofry "tradycyjne" to nie powinny być robione na proszku do pieczenia, tylko na drożdżach. Dodatkowo tradycja zobowiązuje do stosowania specjalnej patelni do gofrów - wbrew pozorom rozwiązanie o wiele lepsze niż większość tanich i o małej mocy maszynek elektrycznych.

    To na koniec mały przepis (ilościowa modyfikacja starego przepisu - w oryginale 1/2 kopy jaj ):

    - 5-6 żółtek (białka niepotrzebne -można zrobić kokosanki/bezy)
    - 100g masła (rozpuścić)
    - 50 g smalcu (rozpuścić)
    - 2-3 czubate łyżki cukru
    - 0,5 kg mąki pszennej
    - mleko
    - drożdże

    Małą ilość drożdży rozprowadzić w małej ilości mleka z dodatkiem łyżeczki cukru (aby zaczęły być aktywne). Jak drożdże będą już dobrze działać zmieszać wszystkie składniki dodając tyle mleka, aby powstało ciasto o konsystencji zbliżonej do naleśnikowego.
    Odstawić aż urośnie
    Piec.
    Jeść ;)
    Pozdrawiam,

  • Patrycja

    Pycha mniam normalnie :)

  • Agata

    Super przepis, ale gofry wyszły strasznie "gumowate". Co można z tym zrobić

  • W odpowiedzi na: Agata

    Raczej nic, to takie ciasto. Gofry nie są mocno chrupiące. Można oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z resztą składników, a białka ubić na sztywno i wmieszać na końcu delikatnie do ciasta. Może to trochę pomoże. Poza tym polecam pozostawić je na chwilę na kratce i podawać świeże.

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony