Gofry

Tradycyjne, smaczne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Proste do przygotowania. Pyszny deser lub przekąska o każdej porze roku. Czy tylko posypane cukrem pudrem, czy na bogato z bitą śmietaną i owocami, czy z dżemem zawsze smakują wyśmienicie.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 3 jajka, temperatura pokojowa
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 40 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do jednej miski włożyć miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Miksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko, tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w trzech porcjach).
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę.
  6. Przed smażeniem posmarować gofrownicę masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Nakładać po ok. 3 łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy. Smażyć po kilka minut na złoty kolor.
  7. Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się chrupiące.
  8. Podawać od razu świeże z ulubionym dodatkiem.

Uwaga:

  • Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gofry Gofry

Powiązane przepisy