Ciastka i małe wypieki
Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.
Makro 1 bułki: 374 kcal, B: 28g, T: 26g, W: 4,6g (węglowodany netto: 0,5g).
Bułki pełnoziarniste na drożdżach, na bazie mąki pszennej i pszennej razowej. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsze w dzień pieczenia.
Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.
Bułeczki bezglutenowe z ziarnami słonecznika w środku. Bardzo smaczne, miękkie, bezglutenowe bułki, smaczne na śniadanie jak i kolację. Ponieważ wychodzi 12 bułeczek, część mrożę i według potrzeb wyciągam i pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Świeże bułki przechowuję w woreczku, aby nie obsychały. Bardzo dobra kombinacja mąk. Nie zmieniam oryginalnego przepisu, a piekłam je już czterokrotnie. Jedynie dwa razy zamiast mąki sojowej użyłam pół na pół kukurydzianej i jaglanej.
Do przygotowania bułek używam zimnej wody. Przez to ciasto wymaga dłuższego czasu wyrastania, ale ma to wpływ na smak bułeczek.
Smaczne, domowe precle z chrupiącą, ciemną skórką i miękkim miąższem. Wcale nie są trudne do przygotowania. Musimy im tylko poświęcić trochę czasu. To najlepsze precle produkcji domowej jakie jadłam. Można posypać je gruboziarnistą solą lub pozostawić bez soli. Klasyczne, bawarskie precle są z solą, ale dzieciom najczęściej ona przeszkadza i ją ściągają. W sklepach można już dostać obie wersje ;) Według podanego poniżej przepisu wychodzą dość małe precelki (ok. 9- 7cm). Spokojnie można zjeść po 2- 3 na śniadanie.
Typowe dla kupnych precli, jak również dla tych jest to, że najsmaczniejsze są świeże. Pyszne tylko w dzień przygotowania. Mam jednak dla was dobrą wiadomość. Spróbowałam przechować ciasto przez noc w lodówce. Połowę precli upiekłam na kolację, a połowę od razu po uformowaniu włożyłam do lodówki. Rano wyciągnęłam surowe precle z lodówki, zanurzyłam w wodzie z sodą i upiekłam świeżutkie precle na śniadanie :) Natomiast precle z dnia wczorajszego, aby były smaczniejsze można podgrzać w piekarniku, aż skórka będzie chrupiąca.
Proste, zwykłe, domowe bułki pszenne. Bardzo proste do przygotowania. Pyszne na śniadanie lub kolację.
Miękkie, maślane, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki są puszyste, pyszne i lekko słodkie w smaku. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Łatwe do przygotowania.
Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.
Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.
Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.
Czytaj więcej: Gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym
Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny. Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.
Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży. Resztę drożdży dodaje się w do ciasta właściwego. Bagietki z tego przepisu są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórką i miękki środek.
Duże bułki (lub mini chlebki) z pomidorami koktajlowymi, świeżą bazylią i mozzarellą. Powiedziałabym, że są one alternatywą dla mini pizzy. Podaję je pokrojone na grube kromki. Fajne, jako przekąska.
W przepisie zmieniłam tylko nadzienie. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję. Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.
Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku łatwe do wykonania pieczywo. Pochodzi z tej samej rodziny, co Focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia, chrupiącą skórkę i przyjemnie mięciutki miąższ.
Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Bardzo puszyste i delikatne bułeczki. Cudownie pachnące cytryną. Bułeczki można odrywać i jeść same lub np. z masłem i konfiturą.
Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.
Puszyste bułeczki na drożdżach z dodatkiem otrębów o ładnym, nietypowym kształcie.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 50g otrębów lub płatków owsianych
- 20g oleju roślinnego (= 2 łyżki)
- 15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190g wody o temperaturze pokojowej
Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 łyżki ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ewentualnie mak do posypania bagietek
Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.
Wytrawne bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego jak na pizzę, nadziane klasycznym, zielonym pesto z bazylii. Kształtem przypominają "Hamburskie bułeczki cynamonowe". Ciasto z nadzieniem zwija się w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt. Bułeczki pasują na śniadanie, kolację lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.
Szybkie do przygotowania ozdobne kwiaty z papieru waflowego do dekoracji tortów lub innych wypieków. Z jednej strony sposób przygotowania jest dość prosty. Z drugiej jednak strony papier waflowy po złożeniu ma tendencję do pękania, co utrudnia pracę tą metodą. Dlatego polecam zakupić cienki papier waflowy.
Polecam osobom, które lubią modelować. U mnie każdy kwiatek wyszedł trochę inny. Wszystko zależy od tego jak nam się ułożą płatki.
Szybka i bardzo prosta dekoracja tortów, ciast lub babeczek. Ziarenka granatu i gałązki świeżego tymianku tworzą kwiaty przypominające róże. Taka dekoracja jest delikatna, a jednocześnie elegancka. Idealna np. w przypadku, gdy cały krem wykorzystaliśmy na pokrycie tortu, czy ciasta i nie mamy pomysłu, jak go ładnie i szybko ozdobić. Jest również trwała i utrzymuje się na torcie pokrytym dowolnym kremem (również na bazie śmietanki lub serka) przez kilka dni.
Piękna, jadalna dekoracja tortów, jak również ciast i babeczek. Róże są lekkie i można je użyć do dekoracji praktycznie zaraz po przygotowaniu. W suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, można je długo przechowywać. Dekoracja nie jest skomplikowana, ale wymaga cierpliwości i czasu. Do przygotowania róż potrzebujemy tylko papier waflowy i barwnik spożywczy, najlepiej w proszku. Dodatkowo potrzebujemy wykałaczki, które będą pełnić funkcję łodygi i pomogą formować płatki oraz nożyczki do ich wycięcia.
Papier waflowy szybko wciąga wodę i od niej robi się miękki, dlatego należy uważać przy barwieniu płatków, aby ich za mocno nie namoczyć. Z tego względu, do barwienia płatków, najlepiej jest użyć barwnika w proszku. Można także wykorzystać barwnik w żelu, rozcieńczony z wodą, ale pędzel z takim barwnikiem należy dobrze osuszyć na ręczniku papierowym, aby był tylko lekko wilgotny. (Wszystko też zależy od grubości papieru waflowego. Mój ma 0,35 mm. Przy cieńszym papierze praca z barwnikiem w żelu będzie jeszcze trudniejsza. Sposób przygotowania róży z barwnikiem w żelu możecie zobaczyć na filmie na YouTube).
Uważajmy również na krem, w który wbijemy nasze róże. Nie powinien być to krem na bazie śmietanki, serka, galaretki, który jest wilgotny i spowoduje, że róże zaczną się rozpuszczać. Powinien to być raczej krem na bazie masła, ganache, czy masa cukrowa.
Jadalna koronka doskonale nadaje się do ozdabiania tortów, ciast i ciasteczek. Jej przygotowanie jest proste i wymaga tanich składników, takich jak skrobia, woda, cukier oraz wybrany barwnik spożywczy do nadania koloru.
Jeśli chcesz uzyskać efekt błyszczący, możesz również dodać trochę złotego lub srebrnego barwnika spożywczego w formie proszku, choć nie jest to konieczne i zależy od pożądanego efektu.
Gotową jadalną koronkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechować w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, owiniętą w folię spożywczą. Przez kilka dni zachowuje swoją elastyczność, nie tracąc na jakości.
Inspiracja pochodzi od Karis Küche. Link do filmu na YouTube znajdziesz: tutaj.
Topper na tort służy do jego przystrojenia. Może to być liczba ukończonych lat solenizanta, krótki napis/ logo lub jakiś wzór. Topper można zamówić gotowy w internecie, ale domowym sposobem można za pomocą roztopionej czekolady zrobić go samemu. Do jego przygotowania potrzebujemy szablon. Można poszukać wybrany wzór w internecie i go wydrukować lub według zdolności naszkicować samemu.
Topper z czekolady jest dość prosty do przygotowania. Jego wadą jest to, że w ciepłe dni jest nietrwały, ponieważ czekolada się topi. Ja takie toppery przygotowałam na komunię świętą i wbiłam je w torty zaraz przed podaniem. Można je przygotować wcześniej i do użycia mogą leżeć w lodówce. Należy również uważać, aby wzór nie miał za cienkich części, aby czekolada nie pękła. Należy wybrać wzór prosty, nie za mały, aby kontury się nie zlały po wypełnieniu czekoladą i w miarę szeroki, aby zastygnięta czekolada się nie połamała.
Patyczek można przykleić z przodu lub z tyłu toppera. Jeśli przeszkadza z przodu to można wypełnić wzór czekoladą, posypać posypką, a gdy zastygnie odwrócić i od tyłu przykleić patyczek, jak np. w tym przepisie: "Tort na roczek z misiem".
Ozdoba tortu z cukru zabarwionego barwnikiem spożywczym na dowolny kolor z dodatkiem syropu glukozowego, który łączy kryształki cukru w całość i nadaje masie giętkości. Dekoracja jest łatwa do przygotowania, a tort nią udekorowany przepięknie się prezentuje. Papier cukrowy błyszczy się i mieni w świetle.
Do przygotowania sugar sheet polecam użyć kupnego syropu glukozowego. Można owszem zrobić syrop glukozowy samemu, ale według mnie ryzyko niepowodzenia przy tworzeniu papieru cukrowego jest bardzo duże. Nawet jeśli ugotujemy sami syrop glukozowy to przygotowany z niego sugar sheet może być mniej plastyczny i bardziej łamliwy niż ten z syropu kupnego. Dlatego polecam zaopatrzyć się w syrop glukozowy, bo jest on wydajny i użyjecie go kilkakrotnie, a przygotowanie sugar sheet będzie przyjemne i szybkie.
Sugar sheet przyklejamy do tortu otynkowanego jakimś kremem maślanym lub ganache. (Obowiązuje taka sama zasada jak przy masie cukrowej lub marcepanowej, czyli powinien to być krem, który nie jest mocno wilgotny). Nie polecam kremów na bazie śmietany, czy serka (chyba, że będziecie serwować tort w krótkim czasie po nałożeniu dekoracji), ponieważ wilgoć z kremu zacznie rozpuszczać cukier. Sugar sheet przykładam do tortu otynkowanego i schłodzonego.
Bardzo prosta i efektowna dekoracja tortu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko papier ryżowy i barwnik spożywczy o dowolnym kolorze. Kolorowy, pofalowany papier ryżowy pięknie prezentuje się na torcie lub przyklejony do jego boku.
Lizaki z izomaltu to prosta i szybka jadalna dekoracja tortu dziecięcego. Na ich widok uśmiechnie się każda dziecięca buzia :). Lizaki można zrobić przezroczyste lub zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. Dodatkowo można ozdobić je kolorową posypką cukrową, którą należy od razu posypać gotowego lizaka, zanim zdąży zastygnąć. Jeśli macie dodatkowo foremki silikonowe do lizaków to dopiero wyjdą ładne i kształtne.
Miś przygotowany z masy cukrowej sprawdzi się jako dekoracja tortu dla najmłodszych. Miś z sercem będzie również idealną dekoracją walentynkową. Miś jest nieskomplikowany w przygotowania, ale trzeba mu poświęcić chwilę na jego uformowanie, a następnie odczekać co najmniej 1 dzień, aby mógł wyschnąć.
Miś jest na tyle wdzięczną figurką, że nawet jeśli trochę wyjdzie koślawy np. przechyli mu się lekko głowa lub rozjedzie trochę tułów od ciężaru masy to i tak powinien wyglądać dobrze. W efekcie końcowym każda niedoskonałość może wyglądać, jakby była zamierzona. Oczywiście mam na myśli niewielkie niedociągnięcia ;)
Dekoracja z izomaltu (ang. isomalt splash, czyli plusk, rozprysk) przypomina jakby koszyczek z wystającymi, nieregularnymi soplami. Sama w sobie stanowi piękną ozdobę tortu. Według upodobań można ją dodatkowo ozdobić np. wkładając do środka kwiaty, owoce, czy pralinki, a jej brzegi pomalować pędzelkiem np. na złoty lub srebrny kolor.
Do przygotowania takiej dekoracji na tort potrzebny jest tylko izomalt i mała ilość wybranego barwnika spożywczego. Izomalt należy zamówić przez internet. Niestety w sklepach nie jest dostępny. Jest to substancja słodząca w postaci białego granulatu, który należy przełożyć do garnka i razem z odrobiną barwnika roztopić. Roztopiony izomalt wylewamy na matę silikonową (którą niestety nie można niczym innym zastąpić), a matę z kolei układamy np. na stabilnie stojącej butelce, aby izomalt mógł spłynąć w dół, tworząc te ozdobne sople.
Izomalt można zabarwić na wybrany kolor. Bez dodatku barwnika dekoracja będzie przezroczysta. Barwnik można dodać bezpośrednio do granulatu lub po jego roztopieniu. Po dodaniu barwnika, dekoracja będzie jak kolorowe szkiełko (np. na zdjęciu dekoracja niebieska i zielona. Do zielonego dodałam jeszcze trochę srebrnego barwnika w proszku). Jeśli chcecie uzyskać kolor nieprzezroczysty np. jak u mnie różowy to należy dodać trochę białego barwnika i np. różowego. Można zrobić też szlaczki, nie mieszając barwnika dokładnie z roztopionym izomaltem.
Uwaga przy pracy, aby się nie poparzyć (podobnie jak przy pracy z karmelem).
Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.
Porzeczkę można wykorzystać nie tylko do ciast, kremów, ale również do dekorowania wypieków tj. babeczki, torty, ciasta z porzeczką w środku, czy desery. W zależności od wypieku, można do dekoracji użyć samych gałązek porzeczki lub też obtoczonych w cukrze gałązek albo pojedynczych kulek. Jeśli wypiek nie jest za słodki, a chcemy ozdobić go porzeczką to wykorzystajmy porzeczkę w cukrze. Ten kontrast biało- czerwony prezentuje się bardzo ładnie na wypieku.
Przygotowanie takiej dekoracji jest bardzo proste. Wystarczy porzeczki umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Taka dekoracja utrzyma się na wypieku przez kilka dni.
Truskawki oblane słodką czekoladą. Mogą stanowić samodzielny deser w sezonie truskawkowym lub być śliczną, a do tego bardzo smaczną dekoracją wypieków, szczególnie tortów i babeczek.
Najlepiej wybrać ładne truskawki, z ładnymi szypułkami, a jeśli mają jeszcze dodatkowo ogonek to tym lepiej. Ułatwi on obtoczenie truskawki w czekoladzie.
Czekoladowe gniazdka wielkanocne z kolorowymi jajeczkami w środku. Doskonała i prosta do przygotowania dekoracja wielkanocnych wypieków. Gniazdka zrobione są z paluszków, obtoczonych w czekoladzie. Paluszki można użyć słone lub nie. Sól akurat pasuje do czekolady ;).
Strona 29 z 37