Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gofry stracciatella

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem.
  4. Dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodać mleko.
  5. Wyłączyć mikser i dodać kawałki czekolady. Wymieszać.
  6. W osobnej miseczce ubić białka.
  7. Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  8. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
  9. Gofry smażyć na złoty kolor.
  10. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  11. Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 9 gofrów w kształcie serc
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gofry stracciatella

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony