Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gofry czekoladowe

Składniki:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 300g słodkiej śmietany 30%
  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 60g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (=2 łyżeczki)
  • 3 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i troszkę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok.
  • Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej.
  • Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
  • Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  • Gotowe gofry polać odłożoną czekoladą.

Uwaga: Do gofrów pasują lody lub bita śmietana.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

10 gofrów w kształcie serc

trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony