Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 300g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • 200g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.

3

  1. Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.

4

  1. Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).

5

  1. Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
  2. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony