Batony kokosowe fit

Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
  • 200g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Nie należy potrząsać puszką! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej.
  2. Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na jednolitą masę.
  3. Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.

2

  1. Schłodzoną masę pokroi na kawałki. (U mnie na 20 kawałków).
  2. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Batony kokosowe fit Batony kokosowe fit