Fit trufle z truskawką w środku

Zdrowe, orzeźwiające, wegańskie trufle bez cukru, nabiału i glutenu. To kakaowa masa daktylowa obtaczająca truskawkę. Polecam wypróbować w sezonie truskawkowym.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 200 g średniej wielkości lub małych truskawek

Dodatkowo:

  • kakao lub zmielone orzechy/ migdały do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki, poza truskawkami, przełożyć do malaksera lub innego urządzenia z ostrym nożem (u mnie Thermomix) i zmiksować, aż masa zrobi się klejąca.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  3. Oderwać kawałek masy daktylowej, uformować sporą kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, ułożyć na środku truskawkę i zakleić ją masą.

2

  1. Gotową truflę włożyć do miseczki z kakao lub zmielonymi orzechami i potrząsając miską, obtoczyć ją. (Trufli można również w niczym nie obtaczać). W ten sam sposób przygotować pozostałe trufle.
  2. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Fit trufle z truskawką w środku Fit trufle z truskawką w środku Fit trufle z truskawką w środku