Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Trufle daktylowe

Niedawno przedstawiłam Wam „wegańskie trufle daktylowe”. Ponieważ do ich przygotowania potrzebne są specyficzne składniki jak np. masło migdałowe, olej kokosowy, nasiona chia, postanowiłam przygotować te trufle na bardziej dostępnych składnikach. Nie są już teraz wegańskie, ale dalej bezglutenowe i bez cukru. Obie wersje smakowo są bardzo zbliżone do siebie.

Przy przygotowywaniu trufli ważne jest posiadanie blendera/ malaksera o dużej mocy. Ja zrobiłam je w thermomixie.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

  • 100g zmielonych migdałów (lub orzechów)
  • 200g suszonych daktyli (z pestkami lub bez)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli daktyle są z pestkami należy je usunąć.
  2. Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
  3. Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce.
  4. Trufle można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie zamknięte.

Smacznego.

Trufle daktylowe

Trufle daktylowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony