Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

karmelki

Słodkie, karmelowe pralinki rozpuszczające się w ustach. Są ciągnące, przyklejające się do zębów i podniebienia ;) Gotowane dłużej będą półkruche.

Najważniejszą rolę przy ich przygotowywaniu odgrywa czas gotowania. Ważne jest, aby masę karmelową gotować tak długo, aż zrobi się gęsta i ściemnieje. W przeciwnym wypadku masa nawet po schłodzeniu będzie za rzadka i karmelki nie będą trzymać kształtu. Poniżej w przepisie znajdziecie porady jak sprawdzić, czy masa ma odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • 250g cukru
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła
  • 50g płynnego, jasnego miodu
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Do garnka wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować.
  3. Dalej gotować na średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje, zrobi się karmelowa. (To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu. Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka, za miękka).

2

  1. 2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. (Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia).
  2. Cukierki przechowywać w lodówce (poukładane w odstępach, aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki,  zawinięte w celofan lub papierek woskowany).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

karmelki

karmelki

karmelki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony