Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • 150g gorzkiej  czekolady
  • 150g białej czekolady
  • 400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
  3. Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
  4. Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
  5. Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

  1. Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
  3. Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 8 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Fudge marmurkoweFudge marmurkowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ada

    Niestety i przepis mi nie wyszedł :) po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń

    Użyj raczej papieru niż folii i trochę krócej w lodówce. Powinno zadziałać

  • Joanna

    Karolo nie bardzo wiem jak Ci odpowiedzieć. Powinno być słodkie mleko skondensowane z puszki, takie jasne, nie gotowy kajmak. (Dla mnie konsystencja jest i gęsta i lekko płynna). Zwróć uwagę, żeby mleko było słodzone.

  • Karola

    Witam! Czy mleko ma być to w płynnej postaci czy to gęste? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • S.

    Niestety i przepis mi nie wyszedł :) po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń

  • teresa

    smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam

  • Joanna

    Tereso musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.

  • magda

    Pyszne czekoladki ;-)

  • teresa

    Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam

  • Joanna

    Magdo mleko ma być prosto z puszki.

  • magda

    Witam. Czy tego mleka skondensowanego nie trzeba wczesniej gotowac 2godz? Mozna je dac bez gotowania? Pozdrawiam.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony