Masa maślana z mlekiem skondensowanym
Ocena użytkowników: 4 / 5
Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.
Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.
Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
- dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
- Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).
Uwagi:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
- Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
- Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
- Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
- Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
- Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
- Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
- Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
- Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
- Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów. |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy mogę nałożyć krem na tort i położyć opłatek dzień przed podaniem ? Czy opłatek i obrazek na opłatku nie namoknie ? Czy też lepiej nałożyć krem i opłatek tuż przed podaniem ?🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz położyć dzień przed podaniem. Jeśli jest instrukcja dołączona do opłatka to proszę zrobić jak jest napisane.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy na taki tynk można położyć opłatek z obrazkiem? Czy ten opłatek nie straci na kolorach i nie rozpłynie się?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można go położyć na świeżo otynkowany tort, gdy masa jest jeszcze miękka :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Brawo, pieknie, super kociaki (clap)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy taki krem można zrobić np. o smaku kinder czekolady? Jeśli tak w jaki sposób to dodać do kremu? Czy w przypadku dodania kinder będzie za słodkie i lepiej wykorzystać kakao ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba by było dodać roztopioną Kinder czekoladę. Nie rozpuszczałam jej nigdy, więc nie wiem, czy wychodzi gładka konsystencja? Jesli tak to można, ale krem jest słodki i jeszcze taka słodka czekolada, to według mnie będzie za słodkie. Ja lubię ten krem z gorzką czekoladą. Smakuje czekoladowo i wcale nie jest gorzkie ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zrobiłam ten krem, bardzo mi on odpowiada, ale po nałożeniu i schłodzeniu pierwszej warstwy tynku, przy równaniu drugiej warstwy krem się zwarzył. Co mogło pójść nie tak? Temperatura w pomieszczeniu była max 19 C, dodawałam barwnik ale czy to możliwe że on zepsuł krem? a może krem był za gługo miksowany? chciałabym go używać bo jest bardzo łatwy i smaczny ale boję się że znowu się popsuje :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem co zrobiłaś inaczej niż przy pierwszej warstwie. Możliwe, że jak dodawałaś barwik to za długo miksowałaś. Ja miskuję tylko do momentu otrzymania jednolitego koloru.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A na jakich obrotach najlepiej miksować dodając barwnik spożywczy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na niskich lub średnich. Ważne, żeby zmiksować tylko na jednolity kolor. Myślę, że to nie od barwnika, tylko od wydłużenia czasu miksowania.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam serdecznie :)Czy tort nie zapadnie mi się gdy obłożę blaty kremem z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady i na górę krem z Pani przepisy? :) Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ;) Najpierw smarujesz boki, a na końcu górę :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy 350g masła i 350g mleka skondensowanego wystarczy aby otynkować nim tort wysoki ok 15cm i średnica 22cm? Ile wtedy dodać kakao? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak. Powinno być ok. Ilość kakao na oko, do uzyskania opowiedniego koloru i smaku tak ok. 2- 3 łyżeczek.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję pozdrawiam :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za wskazówki, dałam więcej kakao, krem wyszedł pycha. Oto tort z kremem z przepisu (tynk). Jeden z kakao, drugi bez.. 😊
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy tort otynkowany tym kremem można obłożyć masą cukrową i całość przechowywać w lodówce? Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję 🤗
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry Czy mozna uzyc masy krowkowej ,kaimaku ,w miejsce mleka skondensowanego?Dorota
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, oczywiście. Ja tak zrobiłam np. w tym torcie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1203-tort-z-biala-masa-marcepanowa
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Będę pierwszy raz robić ten krem i mam pytanie czy można go zrobić dzień wcześniej i jak z przekładaniem tego kremu mam dać pierwsza warstwę kremu na tort i dać go do lodówki na godzine
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam przygotować przed obłożeniem. Zajmie to mniej czasu, niż ocieplanie masy do temperatury pokojowej, a konsystencja jest idealna zaraz po utarciu.
Chodzi Ci o obłożenie tortu, czy przekładanie blatów? Podejrzewam, że o obłożenie. Możesz zrobić najpierw warstwę tzw. okruszkową, schłodzić tort i obłożyć drugą warstwą.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chodzi mi o przekładnie blatów
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To przekładaj po kolei blaty i dopiero złożony tort wstaw do lodówki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy na tynk można kłaść krem z kremówki i mascarpone? Chciałabym go ustroić, a boje się, ze kremowka rozpłynie się
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie rozpłynie się ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleko skondensowane z puszki a z tubki to to samo? Obleciałam kilka sklepów i nie ma takiego w puszce 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zobacz w groszku jeśli masz taki sklep
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile musi stać tort w lodowce z 1 warstwa tynku aby wyłożyć 2 warstwę?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aż pierwsza warstwa ztwardnieje. Ja chłodzę tort z godzinę ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny, szybki i prosty przepis robie już drugi raz i za każdym razem jest super! Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak, ale współczuję takiej żmudnej pracy (wm)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie będzie to mój pierwszy tort, jednak aktualnie przebywam za granicą i nie mam sprzętu, a bardzo zależy mi na przygotowaniu tortu dla bliskiej osoby :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.O to faktycznie. Będzie słodka niespodzianka ;) A może sąsiadka pożyczyłaby mikser ręczny, bo jeszcze biszkopt, albo inne ciasto musisz upiec :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.już drugi raz mam zamiar robić ten krem do tynkowania tortu. Jest naprawde świetny, prosty, szybki u dzieciakom też smakuje. Dziękuję za przepis!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy można na tej masie przykleić opłatek ? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Według mnie tak. Opłatek można nałożyć raczej na każdą masę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać rozpuszczoną tabliczkę czekolady żeby krem był mocno czekoladowy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak, dodając rozpuszczoną, chłodną czekoladę stopniowo dalej ucierając. Ja osobiścię dodaję kakao, żeby masa nie była mocno słodka ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuje!:) Zależy mi żeby miała intensywny czekoladowy kolor dlatego pomyślałam o czekoladzie, a uważa Pani że kako w większej ilości wystarczy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W dużej ilości kakao może zmienić konsystencję masy. Może dodaj jedną tabliczkę roztopionej gorzkiej czekolady i jeśli będzie za jasne to wtedy dodaj przesiane kakao :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wiki, zrobiłaś już? Ja właśnie zrobiłam, dodając 100 g rozpuszczonej i ostudzonej do temperatury pokojowej gorzkiej czekolady. Pycha. Wcale nie za słodkie, jak mi się wydawało. Zrób z czekoladą ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzisiaj będę przekładać biszkopt także z rana jutro zrobię krem! Super!! Bardzo dziękuje za informacje ❤️ Pozdrawiam☀️☕️
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kolor ze zdjęcia uzyskała Pani dodając kakao?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod) Tak wygląda gotowy tort, obłożony tym kremem: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1125-tort-czekoladowy-z-kremem-malinowym-czekoladowym-oreo
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mleko można podgrzać i rozpuścić w nim chałwę, a następnie wystudzić i połączyć z masłem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwsze co mi przychodzi na myśl to to, że masa będzie przeraźliwie słodka (wm) Bez chałwy jest słodka, więc osobiście nie dodawałabym jeszcze słodkiej chałwy. Może wkomponuj chałwę w inną część ciasta.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz zamiast chałwy dodać paste tahini. Bedzie smakowac chałwą ale nie będzie za slodkie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, a co się stanie jeśli dodam mleko zagęszczone niesłodzone zamiast skondensowane? 😊
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niesłodzone jest rzadsze. Nie polecam próbować ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleko musi być z puszki ? Czy to z kartonu też się nada ?:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tu nie chodzi o puszkę, czy karton. Musi być słodzone mleko skondensowane, a takiego nie ma w katronie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się