Tort z kremem z owoców leśnych

Lekki tort biszkoptowy, przełożony kwaskowatym kremem z serka mascarpone i owoców leśnych. Obłożony jest masą maślaną na bazie mleka skondensowanego. Tort jest bardzo smaczny, owocowy, orzeźwiający i nie za słodki.

Składniki:

Biszkopt genueński:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30 g)

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z owoców leśnych:

  • ok. 350 g owoców leśnych, mrożonych
  • 30 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietanki 30- 36%

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Dekoracja:

  • świeże owoce np. maliny, jeżyny, borówka amerykańska, truskawki, porzeczki
  • wafelek do lodów

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na kilka minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygną, wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  9. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  10. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  11. Przygotować krem z owoców leśnych: Owoce leśne przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem.
  12. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu owoców, odmierzyć 200 g. Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką przetarte owoce.
  13. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę kremu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  14. Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
  15. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  16. Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić zielonych barwnikiem spożywczym. Resztą masy obłożyć tort. Zieloną masą ozdobić tort. (Zrobiłam delikatne paski nożem do masła). Tort schłodzić w lodówce, aż masa stwardnieje. (Można tort wstawić na całą noc do lodówki, ale wystarczy 1- 2 godziny).
  17. Na torcie ułożyć wafelek do lodów, włożyć do środka świeże owoce i obok wafelka również, aby wyglądało, że się z niego wysypały.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort z kremem z owoców leśnych Tort z kremem z owoców leśnych Tort z kremem z owoców leśnych