Tort z białą masą marcepanową

Tort biszkoptowy z jasnego i ciemnego biszkoptu, przełożonego lekkim kremem z serka twarogowego, śmietanki, banana i kawałków czekolady. Pokryty jest białym marcepanem, który powstał przez wybielenie masy marcepanowej białym barwnikiem spożywczym. Taki marcepan jest fajną alternatywą dla masy cukrowej. Można również pozostawić marcepan w naturalnym kolorze. Dekoracja z kółek marcepanowych pomimo, że pracochłonna jest łatwa do przygotowania i elegancko się prezentuje. Taki tort nada się na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy urodziny.

Tort upiekłam w wersji bezglutenowej na biszkoptach budyniowych. Poniżej podam przepis na biszkopt klasyczny i na dole na biszkopt bezglutenowy. Do tortu nie robiłam ponczu. Blaty bezglutenowe są delikatniejsze od klasycznych, a masa do przełożenia jest wilgotna i tort wcale nie wyszedł suchy. Jeśli chcecie, to klasyczny biszkopt można trochę nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny.

Tort w wersji klasycznej

Składniki na tort o śr. 20cm i wysokości ok. 12 cm:

Biszkopt genueński jasny:

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 15 g masła

Biszkopt genueński ciemny:

  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 15 g masła

Krem serowo- bananowy:

  • ½ banana
  • 250 g twarogu zmielonego z wiaderka lub quarku, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 śmietan- fix (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Masa maślana do obłożenia tortu:

  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego (lub masy krówkowej), temperatura pokojowa

Dekoracja:

  • ok. 300 g masy marcepanowej
  • biały barwnik/ wybielacz np. Wilton "White- White Icing Color" (opcjonalnie)
  • niebieski barwnik spożywczy z żelu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt jasny: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5- 10 minut na jasną, kremową masę.
  5. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy.
  8. W ten sam sposób upiec biszkopt ciemny, mieszając mąkę z kakao.
  9. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  10. Przygotować krem serowo- bananowy: Pół banana rozgnieść widelcem na papkę. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg wymieszać z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym np. trzepaczką lub widelcem. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixem. Śmietanę wmieszać delikatnie szpatułką do sera. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  11. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Następnie wyłożyć trochę kremu, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć czwartym blatem. (Na górę daję dolny blat, odwracając go do góry dnem, aby tort był płaski). Zacisnąć obręcz do tortu.
  12. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  13. Po tym czasie przygotować masę maślaną do obłożenia tortu: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane (lub dodawać po łyżce masę krówkową). Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  14. Tort posmarować masą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
  15. Masę marcepanową zagnieść z małą ilością cukru pudru tak, aby mocno się nie kleiła. Można dodatkowo zagnieść z białym barwnikiem, aby wybielić marcepan.
  16. Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zaczynając od dołu, robiąc rzędy. Kolejny rząd kółek, zakładać troszkę na ten poniższy. (Górę tortu zrobiłam niebieską, zgniatając kawałek masy marcepanowej z niebieskim barwnikiem spożywczym i cukrem pudrem).

2

  1. Gotowy tort przechowywać w lodówce.

Tort w wersji bezglutenowej

Proszę upewnić się, że wszystkie używane składniki są bezglutenowe.

Składniki:

Biszkopt bezglutenowy jasny:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 110- 120 g (ok. 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru)

Biszkopt bezglutenowy ciemny:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 110- 120 g (ok. 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt jasny: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po łyżce, cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Budynie w proszku dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Ciasto można wyjść trochę z formy).
  5. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy.
  6. W ten sam sposób upiec biszkopt ciemny.
  7. Chłodne ciasta przekroić na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  8. Dalej postępować jak powyżej od punktu 10.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort z białą masą marcepanową Tort z białą masą marcepanową Tort z białą masą marcepanowąTort z białą masą marcepanową