Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Waniliowy budyń jaglany

Budyń z kaszy jaglanej to szybki, zdrowy i sycący deser lub śniadanie. To najprostsza wersja takiego budyniu. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na dowolnym mleku, dosłodzić do smaku i zmiksować blenderem. Jest kremowy i sycący. Zamiast cukru możecie dodać banana i/ lub suszone daktyle.

Składniki na ok. 2 porcje:

1 szklanka = 250 ml

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
  • 400- 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka miodu (syropu klonowego lub z agawy)
  • owoce (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
  2. Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  3. Garnek ściągnąć z palnika. Do garnka z gorącą kaszą dodać miód i ok. 150 ml mleka. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
  4. Gotowy budyń przełożyć do miseczek. Można ozdobić świeżymi owocami lub polać sosem owocowym.
  5. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Waniliowy budyń jaglany

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony