Waniliowy budyń jaglany

Budyń z kaszy jaglanej to szybki, zdrowy i sycący deser lub śniadanie. To najprostsza wersja takiego budyniu. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na dowolnym mleku, dosłodzić do smaku i zmiksować blenderem. Jest kremowy i sycący. Zamiast cukru możecie dodać banana i/ lub suszone daktyle.

Składniki na ok. 2 porcje:

1 szklanka = 250 ml

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
  • 400- 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka miodu (syropu klonowego lub z agawy)
  • owoce (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
  2. Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  3. Garnek ściągnąć z palnika. Do garnka z gorącą kaszą dodać miód i ok. 150 ml mleka. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
  4. Gotowy budyń przełożyć do miseczek. Można ozdobić świeżymi owocami lub polać sosem owocowym.
  5. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Waniliowy budyń jaglany