Jaglanka na mleku kokosowym


Kasza jaglana na mleku kokosowym to propozycja na wartościowe, sycące śniadanie. Można podać ją również jako deser. Szybko, tanio, smacznie i pożywnie ;)
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- ok. 80g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 100ml wody
- laska wanilii
- ok. 1,5 łyżki ksylitolu (miodu, syropu klonowego, ryżowego, z agawy lub cukru)
Sos:
- 150g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyjąć ziarenka.
- Kaszę przełożyć do garnka, zalać wodą i 300ml mleka kokosowego, dodać laskę wanilii z ziarenkami i wymieszać. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Garnek ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii, posłodzić, dolać resztę mleka kokosowego, przykryć i pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Truskawki posypać ksylitolem i zagotować, a następnie zmiksować blenderem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!