Jaglanka na mleku kokosowym

Kasza jaglana na mleku kokosowym to propozycja na wartościowe, sycące śniadanie. Można podać ją również jako deser. Szybko, tanio, smacznie i pożywnie ;)

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • ok. 80g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 100ml wody
  • laska wanilii
  • ok. 1,5 łyżki ksylitolu (miodu, syropu klonowego, ryżowego, z agawy lub cukru)

Sos:

  • 150g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyjąć ziarenka.
  3. Kaszę przełożyć do garnka, zalać wodą i 300ml mleka kokosowego, dodać laskę wanilii z ziarenkami i wymieszać. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Garnek ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii, posłodzić, dolać resztę mleka kokosowego, przykryć i pozostawić na 10 minut.
  5. W tym czasie przygotować sos. Truskawki posypać ksylitolem i zagotować, a następnie zmiksować blenderem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Jaglanka na mleku kokosowym