Ryż na mleku

Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.

Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
  • 1litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
  3. Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
  4. Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.

Smacznego.

Ryż na mleku