Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Budyń jaglany z jabłkiem

Sycący, zdrowy budyń z kaszy jaglanej z musem jabłkowym, startym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Nie prezentuje się może apetycznie, ale jest naprawdę smaczny. Ostatnio to moje ulubione śniadanie, na przemian z jajkami w koszulkach ;). Budyniu nie słodzę. Wystarczy słodycz z rodzynek, musu i jabłka. Jeśli chcecie, możecie go dosłodzić do smaku miodem lub syropem klonowym.

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka = 250 ml

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
  • ok. 350 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 150 g musu jabłkowego, najlepiej bez dodatku cukru (kupnego lub domowego: "Mus jabłkowy")
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
  2. Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  3. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni migdały w płatkach. Odstawić na bok.
  4. Garnek z ugotowaną kaszą ściągnąć z palnika. Do gorącej kaszy dodać mus jabłkowy i cynamon. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) przez kilka minut na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. (Dodaję ok. 100 ml).
  5. Do budyniu wmieszać rodzynki i starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
  6. Gotowy budyń przełożyć do dwóch miseczek. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
  7. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Budyń jaglany z jabłkiem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony