Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)

Prosty, wegański sernik z kaszy jaglanej z czekoladą bez pieczenia. To ciasto nazywa się sernikiem jaglanym lub jagielnikiem, ale sera w składzie nie zawiera. Zamiast sera używamy do jego przygotowania kaszy jaglanej. To taka gęsta, czekoladowa jaglanka w formie ciasta. Sernik jest mocno kremowy, mazisty, czekoladowy i przepyszny. Masę jaglaną osładza i usztywnia czekolada gorzka.

Masa jest według mnie umiarkowanie słodka. Poza czekoladą nie dodaję do niej żadnej dodatkowej substancji słodzącej, ponieważ spód ciasta i karmel na wierzchu są słodkie od daktyli i bardzo dobrze komponują się z całością. Użyłam czekolady o 50% zawartości kakao. Jeśli użyjecie czekolady z większą zawartością kakao, proszę dosłodzić masę do smaku.

Sukces udanego sernika zależy od odpowiedniego ugotowania kaszy jaglanej. Należy gotować ją tak długo, aż wchłonie całe mleko i się rozklei. To bardzo ważne, bo inaczej masa będzie za rzadka i grudkowata. Należy gotować ją powoli, aby dobrze zmiękła i się rozgotowała. Ogólnie ciasto jest dość miękkie, ale dające się pokroić.

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:

Spód:

  • 40 g migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek (im bardziej miękkie, tym lepiej)

Masa jaglana:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 900 ml mleka roślinnego
  • 200 g czekolady gorzkiej (co najmniej 50% kakao)

Karmel daktylowy:

  • 1 szklanka (250ml) suszonych daktyli bez pestek (im bardziej miękkie, tym lepiej)
  • 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów, bez dodatków)
  • szczypta soli

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • trochę startej, gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Jeśli macie miękkie daktyle, to należy dodać migdały i wiórki kokosowe i zmiksować malakserem (u mnie Thermomix) na klejącą masę. (Jeśli macie suche daktyle, należy je uprzednio zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odlać wodę, dodać pozostałe składniki i zmiksować na klejącą masę). Gdyby masa była za sucha, można dodać łyżkę oleju kokosowego.
  3. Masę wykleić na dnie formy. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować masę jaglaną: Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
  5. Kaszę przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika, aż kasza rozgotuje/ rozklei się i wchłonie całe mleko. Garnka nie przykrywać. (Trwa to do ok. 30 minut. Jest to najważniejszy etap. Kaszę należy gotować tak długo, aż będzie bardzo miękka i wchłonie CAŁE mleko. Proszę mieszać, szczególnie pod koniec gotowania, gdy kasza będzie przywierać do garnka).
  6. W międzyczasie posiekać czekolady.
  7. Garnek ściągnąć z pieca. Czekolady dodać do gorącej masy. Zmiksować porządnie blenderem/ w malakserze (u mnie Thermomix) na jak najgładszą masę.
  8. Gdy masa będzie zmiksowania, spróbować, czy jest wystarczająco słodka. Według własnego smaku można masę dosłodzić syropem klonowym, cukrem lub ksylitolem. (Ja nie dosładzam niczym, ponieważ spód ciasta i karmel na wierzchu są bardzo słodkie).
  9. Ciepłą masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać tylną stroną łyżki. (Masa będzie bardzo klejąca). Formę przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała, a gdy masa przestygnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Następnego dnia przygotować karmel daktylowy: Suszone daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
  11. Karmel wyłożyć na schłodzoną masę jaglaną. Można ozdobić startą czekoladą. Ciasto wstawić jeszcze na 1- 2 godziny do lodówki, aby karmel trochę zgęstniał.

Uwaga:

  • Sernik trzymać w lodówce w formie lub przykryty, żeby nie obsychał.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy) Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy) Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)