Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Klasyczne, parzone ciasto z kisielem wiśniowym i bitą śmietaną. Lekkie, puszyste i delikatne.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą). 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

02

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
  5. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
  6. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).

Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną