Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Klasyczne, parzone ciasto z kisielem wiśniowym i bitą śmietaną. Lekkie, puszyste i delikatne.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą). 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

02

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
  5. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
  6. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).

Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Patrycja

Cudowny przepis !!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kamilo jest podane pod przepisem.

  Załączniki
 
  1. Kamila

Witam,
Mam pytanie ile ptysi wychodzi z podanych składników?

  Załączniki
 
  1. ania

Łał ale dobre niebo w gembie

  Załączniki
 
  1. patji102

Pyszny przepis robiłam w tamtym tygodniu wyszły rewelacyjne moje dzieci je uwielbiają.
Pozdrawiam :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko powiedziałabym, że eksperyment się powiódł ;-) Przełożone ptysie wytrzymują ok. 4 godz, a później niestety miękną.

  Załączniki
 
  1. Monika Wankowicz

Kiedyś robiłam te małe cudeńka z tego właśnie przepisu 8) Były przepyszne wyszły mi jak te ze zdjęć Joanny, połączenie smaków jest idealne, ta czekolada pod wisniami dodaje smaczku. Zrobiłam je na próbę bo chciałam wiedziec ile może poleżeć...

Kiedyś robiłam te małe cudeńka z tego właśnie przepisu 8) Były przepyszne wyszły mi jak te ze zdjęć Joanny, połączenie smaków jest idealne, ta czekolada pod wisniami dodaje smaczku. Zrobiłam je na próbę bo chciałam wiedziec ile może poleżeć ciasto parzone przełożone kremem w lodówce-eksperyment się nie powiódł gdyż ptysie zniknęły pierwszego dnia... :cry: a ja nadal nie wiem ile można je przechowywac bez obawy że ciasto się rozmoknie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko naczynie musi być odkryte. Chodzi o to, aby woda parowała. Nalej wody na dno naczynia tak na ok. 1- 2cm.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

bardzo podoba mi się ten przepis, jednak mam pytanie :-) czy naczynie żaroodporne ma być przykryte i ile tej wody wlać? 8)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ano tak, możesz użyć porzeczek, a wiśnie w kompocie dostaniesz w każdym supermarkecie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony