Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Lekkie, delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Krem wzbogacony został dodatkiem maku i kawałkami świeżych truskawek.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto parzone:
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 350g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka suchego, mielonego maku (może być również niemielony)
- 250g truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder i mak do posypania
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. (Ciasto jest bardzo gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżeczką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 25- 30min. w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mak.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w kostkę. Wmieszać delikarnie do kremu.
- Na spody ptysi wyłożyć krem i przykryć kapelusikami. Ptysie posypać cukrem pudrem i mielonym makiem.
- Ptysie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.