Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Torcik ptysiowy

Torcik z ciasta parzonego przełożony pysznym budyniowym kremem: Crème Pâtissière, sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Lekki i pyszny deser.
Pyszny zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 120g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 80g cukru
  • 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie ok. 250g borówki amerykańskiej. Można dać więcej.)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto robiąc spiralę. (Między okręgami należy pozostawić odstęp na ok. 1cm. Ciasto podczas pieczenia rośnie i odstępy się pozamykają).

2

  1. Piec ok. 25 min. w temperaturze 200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

3

  1. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
  2. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
  3. Krem pozostawić, aż ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Chłodny krem wyłożyć na jeden blat ciasta. Posypać umytymi i osuszonymi owocami.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce. Przykryć drugim blatem ciasta.
  5. Ciasto przechowywać w lodówce. Dla dekoracji można posypać torcik z góry cukrem pudrem.

Smacznego.

Torcik ptysiowy

Torcik ptysiowy

Torcik ptysiowy

torcik ptysiowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 3 miesięcy temu
    jaka średnica okręgów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Nie ma konkretnie podanej średnicy. Połowa ciasta jest na jeden blat i wyciskasz je, aż się skończy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Ciasto wygląda bajecznie:). Czy można je przygotować dzień wcześniej przed podaniem, czy lepiej przełożyć je tego samego dnia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marsjanka7 · 3 lat temu
    Torcik wyszedł przepyszny, ciasto ptysiowe rewelacja, super się upiekło, tylko masa jajeczna mi psikusa zrobiła bo nagle po nałożeniu na torcik zaczęła z niego wypływać...nie wiem czemu. Następnym razem chyba dodam trochę żelatyny a zamiast borówek zrobie frużeline owocową:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Asiu[/b] tak ten się nadaje. Możesz zrobić nawet jak w tym przepisie, czyli krem i na to śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    Czy ten krem nada się do tortu? Muszę wykonać tort z jasnym biszkoptem i waniliowym/śmietankowym kremem maślanym lub Pâtissière. Nie mogę użyć żadnych owoców i zastanawiam się jakiego kremu użyć, aby tort nie był mdły. Proszę o sugestię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Czy taki Crème Pâtissière będzie pasował do ciasta przekładanego z kajmakiem? Np. Zamiast masy budyniowej taki krem? Nigdy go nie robiłam dlatego nie wiem jak będzie smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    BrakNazwy · 3 lat temu
    wyglada pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aleksandra · 4 lat temu
    Niesamowicie wygląda ten torcik ptysiowy. Przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta Donocik · 4 lat temu
    Po prostu pychota!Zjada się nie wiadomo kiedy.U mnie torcik wystarczył dla 4 osób :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirosława · 4 lat temu
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Marzy mi się taki od dawna... Wygląda bajecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie:jaka (mniej więcej)wyszła średnica ciasta parzonego po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eM · 4 lat temu
    Wygląda przepysznie!!! :)) Już mam zajęcie na jutrzejsze przedpołudnie Pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony