Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Eklerki z truskawkami

Eklerki z lekkim kremem truskawkowym. Podłużne ciastka z ciasta parzonego, przekrojone wzdłuż na pół i wypełnione pysznym kremem truskawkowym i kawałkami truskawek.

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3 listki żelatyny ( lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 75 g cukru
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 2 łyżki mleka
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie utworzy się biała warstwa (najlepiej jest mieszać cały czas drewnianą łyżką).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu, do ciepłego ciasta, wmiksować 1 jajko. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wmiksować po kolei po jednym jajku.
  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wyciskać tylko przez dużą tylkę).
  4. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach eklerki o ok. 9 cm długości i 3 cm szerokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100 g pokroić w małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem blenderem.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw z dwiema łyżkami zmiksowanych truskawek, a następnie wymieszać z resztą. Odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Trochę pokrojonych truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę wmieszać do kremu.
  4. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową (łyżeczką lub z rękawa cukierniczego). Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby krem stężał.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę.
  6. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek.
  7. Eklerki przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać w dzień przygotowania lub ewentualnie na drugi dzień.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony lecker.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Eklerki z truskawkami Eklerki z truskawkami Eklerki z truskawkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Monika Wankowicz

Joanno a ile przełożone eklerki mozna przechowywac w lodówce? jeśli zrobiła bym je w sobote wieczorem to czy nie rozmiękły by się do niedzielnego popołudnia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika Wankowicz

Jeden dzień wytrzymają. Zrobiłabym lukier i ozdobiłabym kawałkami truskawek w dzień podania, ponieważ te kawałki truskawek na drugi dzień nie wyglądają już tak ładnie jak w pierwszy. Chyba, że z nich zrezygnujesz

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Asia

CUDOWNE! Wyszły idealnie! Robiłam pierwszy raz eklerki i zawsze będę korzystać z tego przepisu dziękuję!

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Witam,trafiłam na tą stronę przez przypadek. Te przepisy i zdjęcia są niesamowite i dokładne. Od razu zabieram się za pieczenie.Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Paula

świetne urozmaicenie wprowadziłaś poprzez ten nieregularny wierzch! bardzo mi się podobają

  Załączniki
 
  1. Macierzanka

Mnie ostatnio też ogarnęło truskawkowe szaleństwo Takich eklerek to jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała.

  Załączniki
 
  1. nobleva

Śliczne

  Załączniki
 
  1. asieja

są urocze :-) z moim ulubionym lukrem..

  Załączniki
 
  1. Majana

Świetnie wyglądają! Ależ bym zjadła,mniam!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony