Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pączki serowe

Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Twaróg zmielić.
  3. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  4. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Pączki serowe Pączki serowe Pączki serowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Joanna

Gusko polecam tylko twaróg. Każdy inny ser zmieni konsystencję ciasta i możliwe, że będzie potrzeba dosypania większej ilości mąki.

  Załączniki
 
  1. Guska

witam, czy może to byc ser philadelphia? dziękuje i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam waśnie robie te pączusie,tylko że dodaam trochę więcej sera i jestem ciekawa czy wyjdą :roll:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Fajnie, że Ci się przepis podoba :-) . Masz rację, ser jest tylko delikatnie wyczuwalny. Jak jadłam oryginalne pączki serowe, to jak bym nie wiedziała, że są z serem to bym nie zgadła . Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Gość

Hey zrobilam paczusie wyszly bardzo dobre coprawda troche malo czuc bylo ser ale napewno nastepnym razem beda lepsze
przepis super dziekuje bardzo i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Iwonka 34

Czesc mam zamiar zrobic te paczki wygladaja barzo pysznie ale zastanawiam sie czy moge zamiast zwyklego twarogu dodac sera takiego jak sie dodaje do sernika on juz jest gotowy i nie trzeba go mielic wielokrotnie .
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Elinko pączki są delikatnie serowe. Oczywiście, że możesz je nadziać. Ciasto jest klejące, więc najłatwiej będzie jeśli je najpierw usmażysz i następnie nadziejesz ze szprycy.

  Załączniki
 
  1. elinka92

Witam,
czy te pączki są bardzo serowe? Trochę jak sernik? I czy można je nadziewać? Szukam właśnie przepisu na takie pączki, ale wszystkie są bez nadzienia...

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony