Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Pączki serowe

Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Twaróg zmielić.
  3. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  4. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Pączki serowe Pączki serowe Pączki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam te pączki i wyszły takie kwaśne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Czy można użyć suche drożdże
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Gusko[/b] polecam tylko twaróg. Każdy inny ser zmieni konsystencję ciasta i możliwe, że będzie potrzeba dosypania większej ilości mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Guska · 4 lat temu
    witam, czy może to byc ser philadelphia? dziękuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Witam waśnie robie te pączusie,tylko że dodaam trochę więcej sera i jestem ciekawa czy wyjdą :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Fajnie, że Ci się przepis podoba :-) . Masz rację, ser jest tylko delikatnie wyczuwalny. Jak jadłam oryginalne pączki serowe, to jak bym nie wiedziała, że są z serem to bym nie zgadła . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Hey zrobilam paczusie wyszly bardzo dobre coprawda troche malo czuc bylo ser ale napewno nastepnym razem beda lepsze
    przepis super dziekuje bardzo i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwonka 34 · 7 lat temu
    Czesc mam zamiar zrobic te paczki wygladaja barzo pysznie ale zastanawiam sie czy moge zamiast zwyklego twarogu dodac sera takiego jak sie dodaje do sernika on juz jest gotowy i nie trzeba go mielic wielokrotnie .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Elinko[/b] pączki są delikatnie serowe. Oczywiście, że możesz je nadziać. Ciasto jest klejące, więc najłatwiej będzie jeśli je najpierw usmażysz i następnie nadziejesz ze szprycy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elinka92 · 7 lat temu
    Witam,
    czy te pączki są bardzo serowe? Trochę jak sernik? I czy można je nadziewać? Szukam właśnie przepisu na takie pączki, ale wszystkie są bez nadzienia...

Polub nas na ...

Początek strony