Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Pączki serca

Moje ulubione pączki z przepisu mojej mamy „Pączki tradycyjne” tym razem w kształcie serca. Pasują nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na Walentynki. Pokryte są pysznym, czerwonym lukrem zrobionym z mrożonych malin i cukru pudru. Pączki są pyszne, lekkie i puszyste.

Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Lukier:

  • ok. 1 szklanki malin mrożonych
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • dżem, powidła lub inne nadzienie

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Roztopić masło (lub margarynę). Odstawić na bok.
  4. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
  5. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, wlewać stopniowo roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  6. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1,3 cm. Dużą foremką w kształcie serca (u mnie długa na 8 cm) wykrawać pączki. Gotowe układać na lekko posypanej mąką stolnicy (lub blacie). Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wykroić serca itd, aż zostanie zużyte całe ciasto.
  8. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
  10. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  11. Nadziewać dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków.
  12. Przygotować lukier. Rozmrożone maliny przetrzeć przez sitko. Trochę przetartego musu przelać do miseczki, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o odpowiedniej gęstości. (Nie powinien być za rzadki, ani za gęsty. Powinien być taki, aby ładnie pokrył wierzch pączka).
  13. Pączki posmarować lukrem i pozostawić, aż lukier wyschnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki serca

Pączki serca

Pączki serca

Pączki serca

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgośka · 2 lat temu
    Joasiu!
    Pączki przepyszne, też robiłam wcześniej podobne. Dziękuję za świetny pomysł z foremką serduszkową - rewelacja.
    Zaskoczylam moich najbliższych ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 2 lat temu
    Ciasto przepyszne,pączusie rewelacja, same się przewracają w czasie smażenia. Pyszne nawet bez nadzienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam pączków dlatego tym razem koniecznie bym chciała spróbować. Tym bardziej, że z Pani przepisów wszystkie wypieki mi wychodzą Niestety nie mam spirytusu. Czym mogę go zastąpić i czy jest on konieczny? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz go pominąć. Dzięki dodatkowi spirytusu pączki mają nie chłonąć tyle tłuszczu, ale jak go pominiesz też się nic nie stanie. Ewentualnie jak chcesz to możesz zamiast niego dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 2 lat temu
    bardzo pomysłowe!:)ślicznie wyglądają!:)i z pewnością też tak dobrze smakują:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hania · 2 lat temu
    Fantastyczny pomysł na Walentynki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastkarka · 2 lat temu
    Wow,śliczne

Polub nas na ...

Początek strony