Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Mini pączki dyniowe

Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • 200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
  2. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
  3. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  4. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 11 miesięcy temu
    Te pączki są fenomenalne. Po zrobieniu wyglądało na to, że wyszedł mi niezły zakalec, ale po wystygnięciu wszystko było ok. Przepyszne. Dziękuję za przepis i gorąco polecam, spróbujcie je zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Przetestowałam przepis i pączki są i smaczne, i łatwe i szybkie do zrobienia. Ale mam pytanie: jakim cudem wyszły Ci takie ładne kulki?! moje pączki miały rogi, głowy, rączki, dzióbki, wyglądały jak żeń-szeń, albo jakie inne korzenie. To formowanie kulek było dla mnie najbardziej zagadkową czynnością całego przepisu - gratuluję wprawy;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kasiu ciasto nabierałam na łyżeczkę i ściągałam drugą, ale przekładałam z łyżeczki na łyżeczkę po pary razy, aby właśnie wygładzić ciasto. Nie jest to łatwe, bo ciasto jest rzadkie. Mnie też powychodziły rogi jak widzisz na zdjęciach, a ta gładka strona to właśnie od łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka, Czerwona · 4 lat temu
    bardzo ciekawy i oryginalny pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Ależ mają kolor! Wyglądają cudownie, i tak pewnie też smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciasteczka · 4 lat temu
    Wow,przepis nie samowity.

    Ale mam pytanko,czy można takie pączusie zrobić bez puree z dyni ?
    Czy będą smaczne ?
    Proszę o odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Poszukaj w kategorii "Pączki i faworki" przepisu na inne pączki, jeśli nie chcesz używać dyni. W tym przepisie jest to podstawowy składnik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    foodmania · 4 lat temu
    pączki dyniowe- tego jeszcze nie jadłam!

Polub nas na ...

Początek strony