Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (54)

  1. infi

nie mam papieru do pieczenia, wiec probowalem na scraper, i przeniesc do olelju, jest ok, nie znieksztalca za bardzo .
Podsypywalem tez maka, o wilele lepszy resultat, ale z to zanieczyszcza olej.
Na koniec wciskam bezposrednio do oleju, jako...

nie mam papieru do pieczenia, wiec probowalem na scraper, i przeniesc do olelju, jest ok, nie znieksztalca za bardzo .
Podsypywalem tez maka, o wilele lepszy resultat, ale z to zanieczyszcza olej.
Na koniec wciskam bezposrednio do oleju, jako paluszki, pileczki.
By zachowac ksztalt po obu stronach, trzeba przewrocic juz po 15-20 sekundach tak wychodzi ladny wzorzysty wokol.
Nastepne zrobie z ziemniakow.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. infi

Joanno,
czy mozna prosic o zdjecie koncowki?
mam kilka i nie jestem pewien ktore by najbardziej pasowalo

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    infi

Proszę. Ja używam takich:

  Załączniki
 
  1. infi    Joanna Moderator

dziękuje, ok, tak się złożyło ze tez taka miałem, ale nie bylem pewien bo balem się ze wyjdzie za cienkie.
Jak pisałem w brakującym komentarzu, z braku papieru do pieczenia wyciskałem bezpośrednio do oleju, co pozwoliło zachowanie kształtów...

dziękuje, ok, tak się złożyło ze tez taka miałem, ale nie bylem pewien bo balem się ze wyjdzie za cienkie.
Jak pisałem w brakującym komentarzu, z braku papieru do pieczenia wyciskałem bezpośrednio do oleju, co pozwoliło zachowanie kształtów wokół.
Jeżeli coś pozostanie lub zrobi się jak wata (..nie używam cukru) to ja wrzucam do piekarnika na parę minut i są znów chrupiące

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anka

Pączki rewelacja! Przepis banalnie prosty, nie miałam jedynie odpowiednio dużej gwiazdki, więc pączki nie wyszły tak idealne jak Twoje, ale to nie przeszkodziło mojemu facetowi dosłownie pożreć wszystkie! Zrobiłam mu niespodziankę do pracy i był...

Pączki rewelacja! Przepis banalnie prosty, nie miałam jedynie odpowiednio dużej gwiazdki, więc pączki nie wyszły tak idealne jak Twoje, ale to nie przeszkodziło mojemu facetowi dosłownie pożreć wszystkie! Zrobiłam mu niespodziankę do pracy i był zachwycony! Dziękuję za Twoje przepisy, wszystko zawsze wychodzi super!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. mysza

Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam gniazdka i nawet nie zdawałam sobie sprawy że przepis jest taki prosty. Wyszły cydowne i przepyszne!!! Nawet nie doczekały się jutra a zamiar był taki że na tłusty czwartek coś zostanie. Jutro kolejna partia i...

Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam gniazdka i nawet nie zdawałam sobie sprawy że przepis jest taki prosty. Wyszły cydowne i przepyszne!!! Nawet nie doczekały się jutra a zamiar był taki że na tłusty czwartek coś zostanie. Jutro kolejna partia i mam nadzieję że będzie tak samo udana jak dzisiejsza. Dziękuję

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ola

Wczoraj wieczorem zrobiłam parzone i wyszły rewelacyjne. Dziękuję za ten prosty przepis.

  Załączniki
 
  1. Diana

Dlaczego ciasto mi wyszlo takie rzadkie?? Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... I bardzo nasiaklo olejem, a rozgrzany byl tak jak trzeba.. Ktos mi odpowie??

  Załączniki
 
  1. Gosia

Przepyszne !!! I okazało się, że ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie! :-)

  Załączniki
 
  1. julia

dzisiaj robię.....zobaczymy moje zdolności kulinarne

  Załączniki
 
  1. natalia

Dzisiaj robilam. Pyszne

  Załączniki
 
  1. Monika

Usmażyłam, używając mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast masła - margaryna. I powiem Wam - niebo w gębie! wyszły przepyszne, dobre zarówno w lukrze jak i bez , wg rodzinki lepsze niż faworki a łatwiejsze w zrobieniu. Polecam przepis!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony