Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
43 Komentarzy

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    infi · 10 miesięcy temu
    nie mam papieru do pieczenia, wiec probowalem na scraper, i przeniesc do olelju, jest ok, nie znieksztalca za bardzo ;).
    Podsypywalem tez maka, o wilele lepszy resultat, ale z to zanieczyszcza olej.
    Na koniec wciskam bezposrednio do oleju, jako paluszki, pileczki.
    By zachowac ksztalt po obu stronach, trzeba przewrocic juz po 15-20 sekundach tak wychodzi ladny wzorzysty wokol.
    Nastepne zrobie z ziemniakow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    infi · 10 miesięcy temu
    Joanno,
    czy mozna prosic o zdjecie koncowki?
    mam kilka i nie jestem pewien ktore by najbardziej pasowalo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Proszę. Ja używam takich:
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        infi · 10 miesięcy temu
        dziękuje, ok, tak się złożyło ze tez taka miałem, ale nie bylem pewien bo balem się ze wyjdzie za cienkie.
        Jak pisałem w brakującym komentarzu, z braku papieru do pieczenia wyciskałem bezpośrednio do oleju, co pozwoliło zachowanie kształtów wokół.
        Jeżeli coś pozostanie lub zrobi się jak wata (..nie używam cukru) to ja wrzucam do piekarnika na parę minut i są znów chrupiące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 2 lat temu
    Pączki rewelacja! Przepis banalnie prosty, nie miałam jedynie odpowiednio dużej gwiazdki, więc pączki nie wyszły tak idealne jak Twoje, ale to nie przeszkodziło mojemu facetowi dosłownie pożreć wszystkie! Zrobiłam mu niespodziankę do pracy i był zachwycony! Dziękuję za Twoje przepisy, wszystko zawsze wychodzi super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mysza · 2 lat temu
    Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam gniazdka i nawet nie zdawałam sobie sprawy że przepis jest taki prosty. Wyszły cydowne i przepyszne!!! Nawet nie doczekały się jutra a zamiar był taki że na tłusty czwartek coś zostanie. Jutro kolejna partia i mam nadzieję że będzie tak samo udana jak dzisiejsza. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Wczoraj wieczorem zrobiłam parzone i wyszły rewelacyjne. Dziękuję za ten prosty przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana · 3 lat temu
    Dlaczego ciasto mi wyszlo takie rzadkie?? Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... I bardzo nasiaklo olejem, a rozgrzany byl tak jak trzeba.. Ktos mi odpowie??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Przepyszne !!! I okazało się, że ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julia · 3 lat temu
    dzisiaj robię.....zobaczymy moje zdolności kulinarne:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 3 lat temu
    Dzisiaj robilam. Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Usmażyłam, używając mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast masła - margaryna. I powiem Wam - niebo w gębie! wyszły przepyszne, dobre zarówno w lukrze jak i bez :), wg rodzinki lepsze niż faworki a łatwiejsze w zrobieniu. Polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Domi w kuchni · 3 lat temu
    Zdjęcia piękne, ale bardziej ujął mnie smak pączków - są rewelacyjne! Mięciutkie i wilgotne, ale z zewnątrz mają tę swoją chrupiącą warstewkę, no i ten chrupiący lukier (troszkę zrobiłam lukier po swojemu, w cieście nie zmieniłam nawet grama wody). No rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 3 lat temu
    Pączki pycha tylko bardzo nasiąknięte olejem. Czy można do ciasta dodać spirytus jak do faworków? Albo ocet?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Izabelo nie. Temperatura oleju musiała być za niska i dlatego nasiąkły tłuszczem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Izabela · 1 lat temu
        Faktycznie, temperatura za niska, chociaż ustawiłam jak w przepisie, 175C. Tym razem dałam 190 i wyszły idealne. Dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MArzena R. · 4 lat temu
    Zrobiłam i moze nie sa tak idealne jak Pani ale smaczne tak ze zjadlam sama no coz trzeba jutro znowu piec :d tylko tym raze skocze po papier do pieczenia bo zamiast niego używam foliii aluminiowej i moze dlatego mi nie wyszly tak wyrosniete,ale smaczne !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Dziś usmażyłam i wyszły przepyszne i pięknie wygladały. Piszę w czasie przeszłym, bo jeszcze gorące znikały z talerza. Zmieniłam tylko lukier na swój tzn cukier puder utarty z sokiem z cytryny i wódką. Pychotka mniam mniam. Naprawdę przepyszne i szybko się robi. Jajka można wbijać nawet do gorącego ciasta, co skraca czas przygotowania, a wychodzą wyśmienite. :lol: :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 4 lat temu
    czy nie potrzeba proszku do pieczenia???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Zrobiłam pączki w/g powyższego przepisu. Ciasto wyszło doskonałe, bardzo gładkie, elastyczne, załadowałam je do szprycki cukierniczej z końcówką "dużą gwiazdką", wycisnęłam na posmarowany oliwą papier..., i dalej postępowałam w/g instrukcji. Mimo, że na surowych pączkach były ładne wzory zanikły one podczas smażenia, czy wiesz co się stało? Użyłam mąki orkiszowej, ale nie sądzę, aby ona była przyczyną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam te paczusie,są pyszne.Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.Serdecznie polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita · 4 lat temu
    Pączusie wyszły bardzo dobre jednak konsystencja ich była bardzo taka gęsta i lepka, miksowało się dośc cięzko i było dużo popraniny. Co mogło byc tego powodem? Chcę ponowić ten przepis :-).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto ma być bardzo gęste. Jeśli masz malutkie jajka to możesz ewentualnie dodać jedno więcej, ale uważaj, żeby nie zrobić za rzadkiego ciasta. Ono nie może się rozlewać na papierze. Muszą wyjść ładne krążki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Smażyłam je ostatnio u rodziców. Już myślałam, że będzie klapa (coś się nie chciały usmażyć, chłonęły dużo tłuszczu), ale winny okazał się kończący się gaz;) Po wymianie butli smażenie poszło ekspresowo. Efekt wyśmienity! Rewelacja. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    CakeTime · 4 lat temu
    Chociaz osobiscie wole tradycyjne paczki, te wyszly rowniez swietne.Robi sie je szybko i bez problemow!!:)

Polub nas na ...

Początek strony