Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).
zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Bozy

    Przepyszne!!! Robilam je pierwszy raz i sa wspaniale!Dziekuje bardzo za przepis!

  • Bozena

    Przepraszam te paczki mozna zrobic z maki krupczatki?

  • Zuzanna

    Pączki robiłam po raz pierwszy w życiu z tego przepisu i wyszły przepyszne polecam ? z białek, które się ostaly zrobiłam ukochane przez męża bezy więc nic się nie zmarnowalo.

  • Voltas

    I proszę dzisiejszy wypiek znowu pychota....

    Załączniki :
  • Honka

    Witam :) Właśnie ukończyłam smażenie. To moje pierwsze samodzielne pączki w życiu (a mam już trochę wiosenek). Są przepyszne, delikatne, pięknie wyrośnięte kulki. Do środka dałam zwykły dżem z czarnej porzeczki. Rewelacja, naprawdę polecam. Dodam, że wcale nie wyszły ciemne. Trzeba "wyczuć" olej a potem mały gaz, żeby spokojnie się smażyły. Wyszło mi ponad 30 sztuk. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Smacznego ;):)

  • Voltas

    Polecam robiłem już 3 razy zawsze super wychodzą,jajka ubijam tradycyjnie mikserem ,nie polecam zbyt rzadkiego nadzienia ,dziś właśnie rośnie tura czwarta :)

  • Kasia

    Dziękuję za przepis, pierwszy raz robiłam sama pączki, wyszły wspaniałe, jedyne nad czym muszę popracować to smażenie, chyba za krótko czekałam na wyrośnięcie z nadzieniem, no obwódka zniknęła i nie są takie "spuchnięte" jak te Pani. Dodam jeszcze że przepis zmodyfikowałam, córka jest na diecie bezmlecznej, więc użyłam mleka sojowego i margaryny roślinnej, za to przepraszam ;), a zamiast spirytusu wódki użyłam, następnym razem zakupię mocniejszy trunek, pozdrawiam serdecznie i życzę samych pyszności ☕

  • agnieszka

    Ciasto strasznie kleiło sie do rąk,trzeba było dodać dużo mąki,a tak wyszły dobre ale nie będę polecać.

  • Beata

    Nazwiazujac do poprzedniego mojego komentarza nadmienię ze paczki w środku były miękkie i usmażone ale skórka się spiekla na kolor brunatny wręcz czarny. Nie usmażyłam wszystkich paczkow, mam jeszcze ciasto w lodowce wiec bardzo proszę o jakieś rady. Szkoda mi wyrzucać ciasto.
    Pozdrawiam serdecznie!

  • W odpowiedzi na: Beata

    Za wysoka temperatura smażenia. Optymalna temperatura to 175°C.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony