Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
128 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Witam, zrobiłam pączki i wyszły cudem przepyszne, z paskiem ale mam pytanie bo wyrabiałam je aż 40 minut! od miski już dawno ładnie odchodziło ale od rąk tak średnio ( myłam ręce, dawałam ciastu chwilę odpocząć itd.) Czego może być to przyczyna, czy te ciasto ma zupełnie odchodzić od rąk? Robiłam z podwójnej porcji i strasznie ciężko było mi je wyrobić, nie dawałam więcej mąki niż w przepisie. Mimo, że wyszły idealne to trochę zniechęcające jest że aż tyle mi się zeszło z wyrobieniem go
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Tak długo nie musisz wyrabiać. Ciasto jest klejące. Jeśli ładnie odchodzi od miski, jest jednolite i elastyczne to mu wystarczy Pomocny byłby robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja się nim wspomagam. Bardzo ułatwia pracę. Wcześniej też robiłam ręcznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    witam, czy drożdże (świeże) mają być w temp pokojowej czy mogą być prosto z lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kazik · 4 lat temu
    wow wlasnie skonczylem moje paczki! Byl to pierwszy raz I chociaz niejestem mistrzem wypiekow to wyszly cudne . Takie jak w przepisie puszyste I leciutkie!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 4 lat temu
    z części pozostałych białek zrobiłam lukier pomadkowy (poza cukrem dodałam kika kropli soku z wyciśniętej cytryny)i...wyszedł ładniejszy bo z połyskiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena · 4 lat temu
    Przepis w porządku, pączki wyszły przepyszne Ktoś pisał o soli - ja też dodaję. Żeby skrócić czas całej roboty, ciasto i pączusie do wyrośnięcia włożyłam do delikatnie nagrzanego piekarnika (ok. 25 stopni). Co do sklejania dwóch krążków też tego nie robię - wycinam ciasto czymś co ma średnicę 10 cm, kładę na środku nadzienie i bardzo dokładnie zlepiam, kładąc tym zlepieniem do dołu na oprószonej mąką ściereczce (do wyrośnięcie). Jak się sklei dokładnie to nic się nie rozlezie.
    Przepis polecam i wrzucam do ulubionych. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 4 lat temu
    pierwszy raz robilam w zyciu pączki. wyszly pyszne ! naprawde nie myslalam ze mi sie udadza super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis, robiłam pierwszy raz i wyszły ładne i pyszne tak, jak podaje autorka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Reni · 4 lat temu
    Świetny przepis. Dziś robiłam pączki pierwszy raz w życiu, obawiałam się jak wyjdą czy mi się udadzą, czy nie wyjdą za ciężkie, za tłuste i.... moje obawy były niepotrzebne. Pączusie wyszły tak jak pisze autorka czyli puszyste i delikatne. Rodzinka chwali i się zajada. Tylko nie robiłam ich ze zlepianych krążków, ale odrywałam kawałek ciasta nakładałam nadzienie i zlepiałam, nic nie popękało, nadzienie nie wypływało wszystko pięknie i pysznie. Polecam ten przepis wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 4 lat temu
    Jejku, szkoda, że nie mogę pkazać WYSZŁY ŚLICZNE I...PRZEPYYYYYYSZNE (nawet te z resztek)
    Joanno , bardzo Ci dziękuję za kibicowanie ;). Będę tutaj wracać jeszcze nie raz. Mam nadzieję, że mój mąż nie posądzi mnie że pączki są ze sklepu :). Myślę, że poprzedniczki miały problem z powodu
    1)ciasto ma mieć konsystencję "zwiędłego biustu murzynki"
    2)trzeba cierpliwie wyrabiać a ż "odejdzie" od ręki (jak to ciasto drożdżowe) czyli ok 20min
    3)dodać szczyptę soli- mają głębszy smak
    i najważniejsze: cierpliwości! to ciasto drożdżowe- nie lubi pośpiechu
    PRZEPIS NA MEDAL
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 4 lat temu
    Teraz rosną (emocje sięgają zenitu patrzęe na zegar czy w razie "w" dam radę jeszcze raz zrobić nowe) przepiękne na ścierce i pod ścierką i wyglądają jak...pierogi ( 22szt z pierwszego wałkowania + 7 z drugiego)
    dodałam mąki do wałkowania tyci- więcej nie trzeba było
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 4 lat temu
    U mnie w domu wczoraj wieczorem bunt na pokładzie PĄCZKI DOMOWE NA TŁUSTY CZWARTEK A NIE ZE SKLEPU. Zarobiłam więc ciasto (rzeczywiście rzadkie ale w sumie nie różn się konsystencją od normalnego drożdżowego i "odchodzi" od ręki po dłuższym wyrabianiu). Teraz rośnie a później...Wg wskazówek męża takie szprycowane marmoladą to lipa więc będę nadziewać i smażyć...Mam nadzieję, że wyjdą :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 4 lat temu
    Beznadziejny przepis, paczki sie rozklejaja na osobne 2 polowki....
    Nie polecam!!!!!!!!! Szkoda czasu i produktow!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Witam! Wlasnie skończyłam robic paczki wg tego przepisu! Jestem świeżo upieczona żona i mam naprawdę słabe doświadczenie w kuchni, a mimo wszystko paczki mi sie udały i wcale nie sa trudne do zrobienia! Jestem zachwycona, co prawda paczki nie wyglądają jak z piekarni, ale będę już wiedziała nad czym popracować przy następnym smażeniu :-) dziękuje za przepis i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nashii · 4 lat temu
    Pączki są przepyszne! Już drugi raz studnetki pielęgniarstwa mogły się nimi zachwycać dzięki pani przepisowi! W czwartek mam zamiar zrobić je dla mojej rodzinki, z pewnością też się w nich zakochają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anetta · 4 lat temu
    mi ciasto wyszło bardzo twarde...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 5 lat temu
    A czy można pączki zrobić tak, że zrobić z nich kulę i w środku otwór zrobić (np. kieliszkiem) i zrobić takie a'la donaty ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Tak. Tylko nie robiłabym kulki, a tak jak podaje przepis, czyli ciasto rozwałkować na 1cm grubości, wyciąć krążki o średnicy 7cm i w nich zrobić dziurkę np. kieliszkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Moje paczki to tragedia !! Porozklejaly sie w czasie smazenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Dzisiaj było drugie podejście do pączków i wyszły rewelacyjnie, tylko nadziewałam je po usmażeniu,bo zależało mi na paseczku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Pączki robiłam pierwszy raz w życiu i odziwo wyszły pyszne, tylko miałam jeden problem. Pierwsza partia wykrawana szklanką była lekka i puszysta, ale potem pozostałość ciasta trzeba znowu choć trochę wyrobić i znowu rozwałkować i tu był już problem, bo już nie wyrosły i zrobiły się twarde, nie mówiąc o tej trzeciej partii... co z tym można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 5 lat temu
    Znakomite! Wyszly puszyste i z obrączką -zupelnie jak z cukierni :-)Jajek nie ubijalam. Ciasto wykrawalam szklanką i szprycowalam marmoladą po usmażeniu. Smażylam z termometrem w 180 st. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji :-)

Polub nas na ...

Początek strony