Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
179 Komentarzy

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień pączki są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).
zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozy · 1 lat temu
    Przepyszne!!! Robilam je pierwszy raz i sa wspaniale!Dziekuje bardzo za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena · 1 lat temu
    Przepraszam te paczki mozna zrobic z maki krupczatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 1 lat temu
    Pączki robiłam po raz pierwszy w życiu z tego przepisu i wyszły przepyszne polecam ? z białek, które się ostaly zrobiłam ukochane przez męża bezy więc nic się nie zmarnowalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Voltas · 1 lat temu
    I proszę dzisiejszy wypiek znowu pychota....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Honka · 1 lat temu
    Witam Właśnie ukończyłam smażenie. To moje pierwsze samodzielne pączki w życiu (a mam już trochę wiosenek). Są przepyszne, delikatne, pięknie wyrośnięte kulki. Do środka dałam zwykły dżem z czarnej porzeczki. Rewelacja, naprawdę polecam. Dodam, że wcale nie wyszły ciemne. Trzeba "wyczuć" olej a potem mały gaz, żeby spokojnie się smażyły. Wyszło mi ponad 30 sztuk. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Smacznego ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Voltas · 1 lat temu
    Polecam robiłem już 3 razy zawsze super wychodzą,jajka ubijam tradycyjnie mikserem ,nie polecam zbyt rzadkiego nadzienia ,dziś właśnie rośnie tura czwarta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis, pierwszy raz robiłam sama pączki, wyszły wspaniałe, jedyne nad czym muszę popracować to smażenie, chyba za krótko czekałam na wyrośnięcie z nadzieniem, no obwódka zniknęła i nie są takie "spuchnięte" jak te Pani. Dodam jeszcze że przepis zmodyfikowałam, córka jest na diecie bezmlecznej, więc użyłam mleka sojowego i margaryny roślinnej, za to przepraszam ;), a zamiast spirytusu wódki użyłam, następnym razem zakupię mocniejszy trunek, pozdrawiam serdecznie i życzę samych pyszności ☕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto strasznie kleiło sie do rąk,trzeba było dodać dużo mąki,a tak wyszły dobre ale nie będę polecać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Nazwiazujac do poprzedniego mojego komentarza nadmienię ze paczki w środku były miękkie i usmażone ale skórka się spiekla na kolor brunatny wręcz czarny. Nie usmażyłam wszystkich paczkow, mam jeszcze ciasto w lodowce wiec bardzo proszę o jakieś rady. Szkoda mi wyrzucać ciasto.
    Pozdrawiam serdecznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Za wysoka temperatura smażenia. Optymalna temperatura to 175°C.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Beata · 1 lat temu
        Dziękuje za pomoc! Tak myślałam ze za wysoka temp. bo paczki dałam na olej a po chwili już były ciemne. Jedyne wyjście to zakup termometru kuchennego?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Z termometrem jest najłatwiej, ale można poradzić sobie również bez niego. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta. Powinien od razu wypłynąć i zacząć się smażyć, ale nie za szybko ok. 1 minuty na zarumienienie się jednej strony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Witam! Dziś robiłam paczki z Pani przepisu. Kropka w kropkę ale wyszły mi po usmażeniu czarne, brunatne. Smażyłam je na fryturze taka jaka się daje do frytkownicy. Nie mam smalcu niestety. Jak pani myśli, gdzie popełniłam błąd?
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ponczi · 1 lat temu
    Cudowne!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 1 lat temu
    A to zalacznik do mojego komentarza:).
    Pozdrawiam p.Joanne-moderatorke :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 1 lat temu
    Wlasnie skonczylam je piec -sa wysmienite :D!!! Przepis doskonaly polecam wszystkim !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 1 lat temu
    Wiam co to znaczy ubic na parze ? moze byc w kapieli tak jak rozpuszczam czekolade ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 lat temu
    POLECAM. Robiłam już dwa razy i zawsze wychodzą idealnie puszyste i smaczne. Dodam że to pierwsze robione przeze mnie pączki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    Pączki wyszły naprawdę przepyszne, zdecydowanie lepsze niż kupne, mimo iż się rozpadły, bo źle sklejone, aż ale i tak szybko zniknęły. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 1 lat temu
    witam, Planuję po raz pierwszy zrobić domowe pączki, ale nie wiem ile dokładnie to jest 500 gram mąki. Patrzyłam na fora, na porady, na przeliczniki i kalkulatory kuchenne i jest tyle zdań i różnych odpowiedzi, że do żadnej nie czuję się przekonana a chciałabym się trzymać przepisu. Bardzo proszę o informację ile dokładnie szklanek wchodzi w tym przepisie na 500 gram mąki (szklanki z duraleksu). Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maria · 1 lat temu
    Sugestia do przygotowania lukru. Zamiast wody uzyjcie soku z cytryny. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kala · 2 lat temu
    przepis swietny dziekuje bardzo bo paczusie wyszly wspaniale lepszych nigdy nie jadlam !!! wspanialy slodki prezent dla meza na walentynki ! polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 2 lat temu
    Świetny przepis, moje pączki wyszły wspaniałe, odważę się nawet powiedzieć, że lepsze niż kupne, no i wiem, co w nich jest gratuluję bloga, chętnie korzystam z niego, a wypieki zawsze mi się udają, bo Pani dobrze opisuje przepisy. Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony