Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
179 Komentarzy

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień pączki są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).
zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kaziku[/b] przed zadaniem pytania proszę przeglądać wcześniejsze komentarze. Takie pytanie już się pojawiło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kazik · 3 lat temu
    3.Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.--- nierozumiem tego kawalka, na jakiej parze???? dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena · 3 lat temu
    [quote]Beznadziejny przepis, paczki sie rozklejaja na osobne 2 polowki....
    Nie polecam!!!!!!!!! Szkoda czasu i produktow!!!!![/quote]
    Przepis w porządku, pączki wyszły przepyszne Może kuchareczka niedokładna Ktoś pisał o soli - ja też dodaję. Żeby skrócić czas całej roboty, ciasto i pączusie do wyrośnięcia włożyłam do delikatnie nagrzanego piekarnika (ok. 25 stopni). Co do sklejania dwóch krążków też tego nie robię - wycinam ciasto czymś co ma średnicę 10 cm, kładę na środku nadzienie i bardzo dokładnie zlepiam, kładąc tym zlepieniem do dołu na oprószonej mąką ściereczce (do wyrośnięcie). Jak się sklei dokładnie to nic się nie rozlezie Przepis polecam i wrzucam do ulubionych. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 3 lat temu
    pierwszy raz robilam w zyciu pączki. wyszly pyszne ! naprawde nie myslalam ze mi sie udzadza super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 3 lat temu
    Bardzo fajny przepis, robiłam pierwszy raz i wyszły ładne i pyszne tak, jak podaje autorka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Reni · 3 lat temu
    Świetny przepis. Dziś robiłam pączki pierwszy raz w życiu, obawiałam się jak wyjdą czy mi się udadzą, czy nie wyjdą za ciężkie, za tłuste i.... moje obawy były niepotrzebne. Pączusie wyszły tak jak pisze autorka czyli puszyste i delikatne. Rodzinka chwali i się zajada. Tylko nie robiłam ich ze zlepianych krążków, ale odrywałam kawałek ciasta nakładałam nadzienie i zlepiałam, nic nie popękało, nadzienie nie wypływało wszystko pięknie i pysznie. Polecam ten przepis wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 3 lat temu
    [quote]hej mam pytnie zaczynam robic pierwszy punkt czyli mleko drozdze maka ale ile tej maki ma to byc geste ? czy plynne? narazie dala 4 prosze o szybko odpowiedz[/quote]
    ma być jak gęsta śmietana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 3 lat temu
    Jejku, szkoda, że nie mogę pkazać WYSZŁY ŚLICZNE I...PRZEPYYYYYYSZNE (nawet te z resztek)
    Joanno , bardzo Ci dziękuję za kibicowanie ;). Będę tutaj wracać jeszcze nie raz. Mam nadzieję, że mój mąż nie posądzi mnie że pączki są ze sklepu :). Myślę, że poprzedniczki miały problem z powodu
    1)ciasto ma mieć konsystencję "zwiędłego biustu murzynki"
    2)trzeba cierpliwie wyrabiać a ż "odejdzie" od ręki (jak to ciasto drożdżowe) czyli ok 20min
    3)dodać szczyptę soli- mają głębszy smak
    i najważniejsze: cierpliwości! to ciasto drożdżowe- nie lubi pośpiechu
    PRZEPIS NA MEDAL
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gunia · 3 lat temu
    hej mam pytnie zaczynam robic pierwszy punkt czyli mleko drozdze maka ale ile tej maki ma to byc geste ? czy plynne? narazie dala 4 prosze o szybko odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 3 lat temu
    Teraz rosną (emocje sięgają zenitu patrzęe na zegar czy w razie "w" dam radę jeszcze raz zrobić nowe) przepiękne na ścierce i pod ścierką i wyglądają jak...pierogi ( 22szt z pierwszego wałkowania + 7 z drugiego)
    dodałam mąki do wałkowania tyci- więcej nie trzeba było
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 3 lat temu
    Na razie ciasto pęknie wyrosło...poczekam jeszcze kilka minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ziętarska- · 3 lat temu
    U mnie w domu wczoraj wieczorem bunt na pokładzie PĄCZKI DOMOWE NA TŁUSTY CZWARTEK A NIE ZE SKLEPU. Zarobiłam więc ciasto (rzeczywiście rzadkie ale w sumie nie różn się konsystencją od normalnego drożdżowego i "odchodzi" od ręki po dłuższym wyrabianiu). Teraz rośnie a później...Wg wskazówek męża takie szprycowane marmoladą to lipa więc będę nadziewać i smażyć...Mam nadzieję, że wyjdą :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 3 lat temu
    Beznadziejny przepis, paczki sie rozklejaja na osobne 2 polowki....
    Nie polecam!!!!!!!!! Szkoda czasu i produktow!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam! Wlasnie skończyłam robic paczki wg tego przepisu! Jestem świeżo upieczona żona i mam naprawdę słabe doświadczenie w kuchni, a mimo wszystko paczki mi sie udały i wcale nie sa trudne do zrobienia! Jestem zachwycona, co prawda paczki nie wyglądają jak z piekarni, ale będę już wiedziała nad czym popracować przy następnym smażeniu :-) dziękuje za przepis i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nashii · 3 lat temu
    Pączki są przepyszne! Już drugi raz studnetki pielęgniarstwa mogły się nimi zachwycać dzięki pani przepisowi! W czwartek mam zamiar zrobić je dla mojej rodzinki, z pewnością też się w nich zakochają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anetta · 3 lat temu
    mi ciasto wyszło bardzo twarde...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    robert · 3 lat temu
    [quote]Ja niestety nie jestem zadowolona z przepisu, paczki wyszly ciezkie i surowe w srodku. Stosowalam sie w 100% do przepisu, ale niestety nie wyszly, zmarnowalam tylko skladniki.[/quote]
    Za duza temperatura oleju i ciasto dobrze niewyroslo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 3 lat temu
    Ja niestety nie jestem zadowolona z przepisu, paczki wyszly ciezkie i surowe w srodku. Stosowalam sie w 100% do przepisu, ale niestety nie wyszly, zmarnowalam tylko skladniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Martynko[/b] myślę, że tak. Tylko nie robiłabym kulki, a tak jak podaje przepis, czyli ciasto rozwałkować na 1cm grubości, wyciąć krążki o średnicy 7cm i w nich zrobić dziurkę np. kieliszkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 4 lat temu
    A czy można pączki zrobić tak, że zrobić z nich kulę i w środku otwór zrobić (np. kieliszkiem) i zrobić takie a'la donaty ?

Polub nas na ...

Początek strony