Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki:
- 220ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 40g masła
- 375g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- Nutella lub inny krem czekoladowy
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: dev.wunderkessel.de/forum, autor: Torti 7, „Butterhörnchen sehr lecker”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 10 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.