Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Bułeczki mleczne

Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.

2

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 1 łyżeczkę miodu, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Ciasto przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
  6. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 18- 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony