Bułeczki z rodzynkami

Miękkie, maślane, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki są puszyste, pyszne i lekko słodkie w smaku. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 13- 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 340 g mąki pszennej typu 550
  • 40 g masła, temperatura pokojowa
  • 35 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (lub żurawiny suszonej albo mieszanka obu)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1- 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, sól, jajko i rozmieszane mleko z drożdżami. (Mleka z drożdżami nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu łączymy z resztą składników). Zagnieść ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miksować najpierw 6 minut na niskich obrotach, a następnie 8 minut na wyższych obrotach. Następnie wmieszać krótko rodzynki.
  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut.
  3. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 50 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 13- 15 bułeczek. Formować tak bułeczki, aby rodzynki były w miarę możliwości osłonięte ciastem. Wtedy podczas pieczenia się nie przypalą).
  4. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20- 25 minut. W międzyczasie w filiżance roztrzepać jajko z mlekiem. W połowie czasu (czyli po ok. 10 minutach wyrastania) bułeczki posmarować połową mieszanki jajko-mleko np. przy użyciu silikonowego pędzelka i już więcej nie przykrywać ściereczką. Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować bułeczki drugi raz. (Najpóźniej zrobić to przed pieczeniem).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch vom Brot" A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13- 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki z rodzynkami Bułeczki z rodzynkami