Wielkanocne wianuszki drożdżowe


Okrągłe bułeczki drożdżowe, zaplecione jak chałka w warkocz. W środku bułek jest dziurka, w którą można wsadzić wielkanocne jajko. Idealne na śniadanie wielkanocne.
Składniki na 4 bułki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżeczka wrzątku
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 4 ugotowane, kolorowe jajka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 4 równe części.
- Po kolei każdą część podzielić na 3 równe części i formować 3 wałki o długości 35 cm. Z wałków zapleść warkocz. Końce warkocza skleić, tworząc okrąg.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak samo przygotować pozostałe trzy wianuszki.
- Wianuszki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- W kubku wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki się zarumienią.
- Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) przełożyć do kubeczka i utrzeć tylną stroną łyżki z wrzątkiem na gładką masę.
- Lukier rozprowadzić na lekko ciepłych lub chłodnych bułkach.
- W środek włożyć jajko.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
- Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Dalej postępować według klasycznego przepisu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.