Kurczaczki wielkanocne

Drożdżowe, słodkie bułeczki w kształcie kurczaczka wielkanocnego.

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 12 sztuk migdałów bez skórki (w przypadku migdałów ze skórką, zalać je wrzącą wodą, pozostawić na chwilę i ściągnąć skórkę)
  • 24 rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
  2. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto jeszcze raz wyrobić.
  4. Uformować 12 dużych kulek (około 60g) i 12 małych (około 20g). duże kule ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem so pieczenia. Można uformować w nich ogon i skrzydełka. Z małych kulek zrobić głowy. Na  środku dużej kulki zrobić wgłębienie i wsadzić w nie głowę (najlepiej głowę uformować w kształcie kręgla i czubek kręgla wsadzić do dziury w dużej kulce). Dobrze wcisnąć.
  5. Z migdałów zrobić dzióbki, a z rodzynek oczka.

02

  1. Gotowe kurczaczki przykryć i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Kolejno posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Kurczaczki wielkanocne