Kurczaczki wielkanocne

Drożdżowe, słodkie bułeczki w kształcie kurczaczka wielkanocnego.
Składniki:
- 200ml mleka
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g miękkiego masła
- 2 jajka
- 12 sztuk migdałów bez skórki (w przypadku migdałów ze skórką, zalać je wrzącą wodą, pozostawić na chwilę i ściągnąć skórkę)
- 24 rodzynki
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
- Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto jeszcze raz wyrobić.
- Uformować 12 dużych kulek (około 60g) i 12 małych (około 20g). duże kule ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem so pieczenia. Można uformować w nich ogon i skrzydełka. Z małych kulek zrobić głowy. Na środku dużej kulki zrobić wgłębienie i wsadzić w nie głowę (najlepiej głowę uformować w kształcie kręgla i czubek kręgla wsadzić do dziury w dużej kulce). Dobrze wcisnąć.
- Z migdałów zrobić dzióbki, a z rodzynek oczka.
- Gotowe kurczaczki przykryć i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Rezepte pur".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!