Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Drożdżowe kurczaczki z jajkiem

Miękkie, drożdżowe kurczaczki wielkanocne, będące nie tylko słodką przegryzką, ale również koszyczkiem na jajka. Sprawią radość nie tylko dziecią, ale stanowią również ładny element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Z przepisu wychodzą 4 duże kurczaki. Można także podzielić ciasto na więcej części, wtedy otrzymamy więcej mniejszych kurczaczków.

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 40g drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 migdały bez skórki
  • 8 rodzynek
  • troszkę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
  2. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować 4 rurki zrobione z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.
  4. Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 4 części.
  5. Każdą część uformować w kształt grubego wałka.

02

  1. Chcąc zrobić głowę kurczaczka należy mocno ścisnąć wałek mniej więcej w 1/3 długości. Tak samo należy ścisnąć koniec wałka, tworząc ogon.

03

04

  1. Środkową część należy naciąć nożem. Otwór rozciągnąć w rękach i wsadzić do środka rurkę z folii.

05

06

  1. Naciąć nożyczkami boki ciasta, tworząc skrzydełka.

07

  1. Naciąć ogon w kilku miejscach.

08

  1. Przed pieczeniem można zrobić dziób z migdałów. W tym celu należy migdał wcisnąć mocno do głowy. (Najlepiej i najłatwiej jest jednak zrobić to dopiero po upieczeniu kurczaczków).
  2. W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 kurczaczki.
  3. Po 2 kurczaczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  4. Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu zrobić wykałaczką dziurki na oczy i nos i włożyć odpowiednio rodzynki i migdały. Wyciągnąć rurkę z folii i włożyć jajko.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżowe kurczaczki z jajkiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony