Chlebek wielkanocny

Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 80g masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, resztę cukru, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250g mleka
  • 80g miękkiego masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów w słupkach, posiekanych bez skórki lub całych bez skórki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Całe migdały włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok. (Jeśli używamy w słupkach lub siekane to nic z nimi na razie nie robimy).
  2. Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4 minuty/50°C/obr.1.
  3. Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3 minuty/pozycja INTERWAŁ. Po 2,5 minutach dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Przygotować lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Źródło: Przepis na podstawie przepisu ze strony: rezeptwelt.de.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Chlebek wielkanocny Chlebek wielkanocny