Chlebek wielkanocny (Osterfladen)


Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250ml mleka
- 80g masła
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- szczypta soli
- 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 80g rodzynek
- 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 50g migdałów w płatkach
- 100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, resztę cukru, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
- Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
- Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
- Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250g mleka
- 80g miękkiego masła
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- szczypta soli
- 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 80g rodzynek
- 50g migdałów w słupkach, posiekanych bez skórki lub całych bez skórki
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 50g migdałów w płatkach
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Całe migdały włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok. (Jeśli używamy w słupkach lub siekane to nic z nimi na razie nie robimy).
- Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4 minuty/50°C/obr.1.
- Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3 minuty/pozycja INTERWAŁ. Po 2,5 minutach dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
- Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
- Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
Źródło: Przepis na podstawie przepisu ze strony: rezeptwelt.de.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.