Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chlebek wielkanocny

Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To taka chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 80g masła
  • 42g drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów w słupki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały w słupkach. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować żółtkiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
  2. Zrobić lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 250g mleka
  • 80g miękkiego masła
  • 42g drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów (całych, najlepiej bez skórki lub migdały w słupkach)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Całe migdały (jeśli używamy w słupkach to nic z nimi na razie nie robimy) włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok.
  2. Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4min./50°C/obr.1.
  3. Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3min./pozycja INTERWAŁ. Po 2,5min. dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować żółtkiem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  8. Zrobić lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Przepis na podstawie przepisu ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 Chlebek wielkanocny

Chlebek wielkanocny

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony