Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy
Chlebek wielkanocny

Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 80g masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, szklanką mąki i lekko ciepłym mlekiem. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, resztę cukru, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250g mleka
  • 80g miękkiego masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek
  • 50g migdałów w słupkach, posiekanych bez skórki lub całych bez skórki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Całe migdały włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok. (Jeśli używamy w słupkach lub siekane to nic z nimi na razie nie robimy).
  2. Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4 minuty/50°C/obr.1.
  3. Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3 minuty/pozycja INTERWAŁ. Po 2,5 minutach dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
  5. Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
  6. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Przygotować lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.

Źródło: Przepis na podstawie przepisu ze strony: rezeptwelt.de.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Chlebek wielkanocny Chlebek wielkanocny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony