Wieniec wielkanocny

Przepis na drożdżowy wieniec wielkanocny. Wieniec wielkanocny udekorowany kolorowymi jajkami będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 60g miękkiego masła
  • 60g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g migdałów w płatkach
  • garść rodzynek
  • 5- 6 kolorowych jajek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Kolejno dodać 2 jajka, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto (ciasto będzie klejące). Dodać rodzynki i migdały (odkładając trochę migdałów do posypania na górę ciasta) i ponownie zagnieść. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Z ciasta uformować dwa wałki.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spleść je ze sobą tworząc wieniec. Splatać tak, aby powstało 5 otworów.

02

  1. Do otworów wsadzić rurki zrobione z papieru do pieczenia owinięte folią aluminiową lub z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.

03

  1. Ciasto pozostawić na blasze do wyrośnięcia.
  2. Ciasto posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po ostygnięciu wyjąć rurki i w dziury wsadzić kolorowe jajka.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony www.chefkoch.de, autor mima53.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Wieniec wielkanocny

Wieniec wielkanocny

Wieniec wielkanocny