Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Norymberskie pierniczki bez mąki

Pierniczki norymberskie tym razem w wersji bez mąki, a jedynie z dodatkiem zmielonych i posiekanych orzechów. Pieczone są na opłatkach, ale jeśli upieczemy je bez opłatka to otrzymamy pierniczki bezglutenowe. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Jedynym jego minusem jest to, że pierniczki wychodzą dość płaskie, ale oblane czekoladą lub polukrowane zyskają na wyglądzie.

Składniki:

  • 400g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g posiekanych orzechów laskowych
  • 240g zmielonych orzechów laskowych
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ok. 15g przyprawy do piernika (ok. 2,5- 3 łyżek)
  • ok. 40 okrągłych opłatków o średnicy 7- 8 cm

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub mleczna
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. (Miksować, aż cukier się rozpuści).
  2. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, kandyzowane skórki i przyprawę do piernika. Miskę z gotowym ciastem przykryć i wstawić do lodówki na 24 godz.
  3. Opłatki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżeczką na opłatki, pozostawiając odstęp od brzegu.

Ciasto na opłatkach:

2Ciasto bezpośrednio na blasze:

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C (grzałka góra/ dół). Pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne pierniczki posmarować roztopioną czekoladą, polukrować lub pozostawić bez polewy.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu „101 Rezepte, Einfach lecker- Ideen für Geniesser”

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Norymberskie pierniczki bez mąki

Norymberskie pierniczki bez mąki

Norymberskie pierniczki bez mąki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony