Bezglutenowe pierniczki

60 Komentarzy
Pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowe pierniczki przygotowałam na podstawie mojego ulubionego przepisu na kruche pierniczki. Zamieniłam mąkę pszenną na gryczaną. To ciasto jest tak plastyczne, że nawet w wersji bezglutenowej nie ma z nim większego problemu. Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Są wtedy kruche. Można je polukrować i ozdobić i przechować w puszce. Szybko miękną. Nie bójcie się mąki gryczanej. W pierniczkach nie jest wyczuwalny jej intensywny smak.

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu można polukrować.
  7. Przechowywać w szczelnej, metalowej puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Łączny czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 7 lat temu
    ja zamiast mąki gryczanej użyłam mieszanki mąk: owsianej, kukurydzianej, z tapioki i gryczanej, a śmietanę zastępuję jogurtem kokosowym, albo mlekiem kokosowym ;) super wychodzą!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Czym zastąpić śmietanę jeśli chodzi o skazę białkową.? Czy napój ryżowy wystarczy.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Kiedy najlepiej upiec pierniczki? Zaraz przed świętami czy może być ok 2tyg przed?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być wcześniej i proszę je przechowywać w puszce.