Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy
Pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowe pierniczki przygotowałam na podstawie mojego ulubionego przepisu na kruche pierniczki. Zamieniłam mąkę pszenną na gryczaną. To ciasto jest tak plastyczne, że nawet w wersji bezglutenowej nie ma z nim większego problemu. Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Są wtedy kruche. Można je polukrować i ozdobić i przechować w puszce. Szybko miękną. Nie bójcie się mąki gryczanej. W pierniczkach nie jest wyczuwalny jej intensywny smak.

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu można polukrować.
  7. Przechowywać w szczelnej, metalowej puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Łączny czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pela · 29 dni temu
    Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam, moje dzieci wręcz je pożerają Zamiast maki gryczanej użyłam mieszanki bez glutenu a zamiast śmietany raz użyłam gęstego mleczka kokosowego a drugim razem jogurtu naturalnego i za każdym razem wyszły idealne. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 1 miesięcy temu
    Witam:) Pierniczki wyszły bardzo dobre i dość miękkie, problem w tym że popekaly podczas pieczenia.. Wszystko robione było zgodnie z przepisem, jedynie dodalan trochę więcej śmietany podczas rozdrabniania ciasta. Czy mogło to mieć wpływ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 1 miesięcy temu
    czy żółtka to konieczność? mogę je czymś zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 miesięcy temu
    Witam, czy zamiast mąki gryczanej mozna użyć tylko kukurydzianej? Albo połączyć z ziemniaczaną? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry, podczas pieczenia zapomniałam o dodaniu śmietany. Pierniczki mają już3 dni i wciąż są twarde, czy jest szansa że za tydzień zmiękną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 miesięcy temu
    Czy zamiast cukru mogę dać ksylitol? I ile wtedy go dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosc · 1 miesięcy temu
    Pierniczki sa rewelacyjne, jedza nawet moje wybredne dzieci ktore nawet nie chca powachac kaszy gryczanej wreszcie bezglutenowa mama moze cieszyc sie pierniczkami w czasie swiat dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monisia · 1 miesięcy temu
    Chciałam podziękować za ten boski przepis!!! Zamiast masła dałam 100gr oleju kokosowego ekologicznego i 50gr ghee... Śmietana kokosowa. Nie miałam miodu, więc dałam cukier kokosowy i zamieniłam tez na niego zwykły cukier. Wyszły boskie!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iga · 1 miesięcy temu
    Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis. I faktycznie w ogóle nie czuć gryczanej mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Pierniczki wyszły rewelacyjne! Zamiast mąki gryczanej użyłam bezglutenowej do makaronu (taką miałam akurat w domu). Nie było potrzeby dodawać śmietanki, ciasto wyszło bardzo plastyczne. Dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MONIKA · 1 lat temu
    Niby krok po kroku, a ciasto tak się lepi do rąk, papieru, że o walkowaniu nie ma mowy. Dodałam mąki, ale dalej to samo. Odstawilam na balkon na kilkanaście minut i spróbuję kolejny raz.. Tylko dzieci dopytują, kiedy będą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Rewelacyjne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    a czym zastapic sode?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    E. · 1 lat temu
    ja zamiast mąki gryczanej użyłam mieszanki mąk: owsianej, kukurydzianej, z tapioki i gryczanej, a śmietanę zastępuję jogurtem kokosowym, albo mlekiem kokosowym super wychodzą!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    Czym zastąpić śmietanę jeśli chodzi o skazę białkową.? Czy napój ryżowy wystarczy.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Kiedy najlepiej upiec pierniczki? Zaraz przed świętami czy może być ok 2tyg przed?

Polub nas na ...

Początek strony