Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pfeffernüsse

Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech. Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę. W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu. Długo szukałam dobrego przepisu na te pierniczki. Z tego jestem całkowicie zadowolona. Pierniczki są miękkie od razu po przygotowaniu, a przechowywane w puszcze utrzymują długo świeżość.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 150g cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 70g masła
  • ok. 2 łyżek mleka
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • zmielone goździki (na koniec noża)
  • zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
  • zmielony kardamon (na koniec noża)
  • ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
  2. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2cm. Kulki są małe jak pralinki ;)).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra/ dół) lub dwie blachy równocześnie w temperaturze 160°C (termoobieg). Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem przy pomocy pędzelka i pozostawić, aby lukier wyschnął.
  2. Pierniczki przechowywać w puszce.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 45
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Klaudia

Jejku. Ciasteczka wyszły bardzo przepyszne. Aż się nie spodziewałam, że wyjdą aż takie dobre. Ale mimo wszystko łatwe i szybkie do zrobienia. Dziękuję za dodanie tego przepisu, za to mam miły czekoladowy wieczór.

  Załączniki
 
  1. jola

zrobilam na swiata byly pyszne

  Załączniki
 
  1. Agata

Wyszły przepyszne

  Załączniki
 
  1. kasia

Takie pierniczki polukrowane ile można przechowywać? Mi lukier zawsze się kruszy po zastygnięciu, czy można temu jakoś zaradzić żeby wyglądały tak pięknie jak Twoje?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia

Pierniczki można trzymać co najmniej 2 tygodnie zamknięte w puszkach. Ja zrobiłam gęsty lukier i nic się nie kruszy.

  Załączniki
 
  1. Pati

Chętnie bym skosztowała...

  Załączniki
 
  1. Natalia

Cudne!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony