Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Waniliowe księżyce - bezglutenowe

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl), czyli popularne, niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej do ciasteczek dodaję mąkę gryczaną. Jej smak jest wyczuwalny, ale jest przyjemny. Mąka gryczana w połączeniu ze zmielonymi migdałami i orzechami nadaje ciasteczkom orzechową nutę smakową. Księżyce są bardzo smaczne i ładnie trzymają kształt.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki gryczanej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Do posypania:

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej części uformować wałek o ok. 1 cm grubości.
  3. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
  4. Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
  6. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
  7. W miseczce wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
  9. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Waniliowe księżyce - bezglutenowe Waniliowe księżyce - bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony