Piernik bezglutenowy


Szybki, prosty, świąteczny piernik bezglutenowy. Dobrze nasączony i przełożony powidłami, czy innymi masami zachowuje świeżość do kilku dni. Ja nasączyłam go sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, przełożyłam powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym na bazie serka Philadelphia. Jak i czym go nasączyć, pozostawiam do Waszej decyzji. Możecie go przekładać tak, jak klasyczne pierniki glutenowe. Naprawdę dobry piernik, dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
- 180 g masła
- 120 ml mleka, temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (lub kwaśnej, gęstej śmietany 10- 18%), temperatura pokojowa
- 220 g płynnego miodu (dowolnego)
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g kakao
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej)
Nadzienie:
- ok. 180 g powideł śliwkowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 7 g masła
Poncz:
- ok. 200 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśniętego z dwóch pomarańczy)
Polewa czekoladowa:
- ok. 130 g czekolady gorzkiej (50% zawartość kakao)
- 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę gryczaną, ryżową, kakao, skrobię, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
- Masło roztopić. Lekko ciepłe przelać do misy miksera. Dodać mleko, miód, jajka i jogurt. Zmiksować ok. 4 minut na średnich/ wysokich obrotach. (Stopniowo zwiększając obroty, aby nie chlapało).
- Do płynnej, zmiksowanej masy przesiać mieszankę mączną i zmiksować krótko na niskich obrotach na gładką masę.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia. Lekko ciepłe można wyciągnąć z formy.
- Chłodny piernik przekroić 3- krotnie, aby powstały 4 blaty.
- Dolny blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć warstwę powideł. Przykryć drugim blatem i go nasączyć.
- Przygotować krem czekoladowy: Mleczną czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę z masłem przełożyć od razu do misy miksera i do lekko ciepłej, miksując na średnich/ wysokich obrotach dodawać po łyżce serka kremowego. Miksować krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą i masa będzie kremowa.
- Krem czekoladowy wyłożyć na drugi blat piernika, przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć powidła. Czwarty blat nasączyć od dołu i ułożyć na powidłach.
- Piernik schłodzić w lodówce.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Piernik polać polewą i udekorować dowolnie.
- Przechowywać w lodówce (najlepiej owinięty w folię, aby nie obsychał) do kilku dni.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!