Piernik bezglutenowy

Szybki, prosty, świąteczny piernik bezglutenowy. Dobrze nasączony i przełożony powidłami, czy innymi masami zachowuje świeżość do kilku dni. Ja nasączyłam go sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, przełożyłam powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym na bazie serka Philadelphia. Jak i czym go nasączyć, pozostawiam do Waszej decyzji. Możecie go przekładać tak, jak klasyczne pierniki glutenowe. Naprawdę dobry piernik, dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 120 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (lub kwaśnej, gęstej śmietany 10- 18%), temperatura pokojowa
  • 220 g płynnego miodu (dowolnego)
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g kakao
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej)

Nadzienie:

  • ok. 180 g powideł śliwkowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 7 g masła

Poncz:

  • ok. 200 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśniętego z dwóch pomarańczy)

Polewa czekoladowa:

  • ok. 130 g czekolady gorzkiej (50% zawartość kakao)
  • 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę gryczaną, ryżową, kakao, skrobię, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  3. Masło roztopić. Lekko ciepłe przelać do misy miksera. Dodać mleko, miód, jajka i jogurt. Zmiksować ok. 4 minut na średnich/ wysokich obrotach. (Stopniowo zwiększając obroty, aby nie chlapało).
  4. Do płynnej, zmiksowanej masy przesiać mieszankę mączną i zmiksować krótko na niskich obrotach na gładką masę.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia. Lekko ciepłe można wyciągnąć z formy.
  7. Chłodny piernik przekroić 3- krotnie, aby powstały 4 blaty.
  8. Dolny blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć warstwę powideł. Przykryć drugim blatem i go nasączyć.
  9. Przygotować krem czekoladowy: Mleczną czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę z masłem przełożyć od razu do misy miksera i do lekko ciepłej, miksując na średnich/ wysokich obrotach dodawać po łyżce serka kremowego. Miksować krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą i masa będzie kremowa.
  10. Krem czekoladowy wyłożyć na drugi blat piernika, przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć powidła. Czwarty blat nasączyć od dołu i ułożyć na powidłach.
  11. Piernik schłodzić w lodówce.
  12. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  13. Piernik polać polewą i udekorować dowolnie.
  14. Przechowywać w lodówce (najlepiej owinięty w folię, aby nie obsychał) do kilku dni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik bezglutenowy Piernik bezglutenowy Piernik bezglutenowy