Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
21 Komentarzy
Oryginalne pierniczki norymberskie

Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków, przynajmniej na Bawarii. Nazywane są również pierniczkami Elizy. Można je znaleźć w każdym sklepie w okresie przedświątecznym. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150g zmielonych orzechów
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka (temperatura pokojowa)
  • ewentualnie ok. 35 okrągłych opłatków o średnicy 70mm

Dodatkowo:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
  • cukier puder
  • rum

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
  3. Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki).

2

  1. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  3. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kor · 2 lat temu
    Przepis bardzo dobry, pierniczki idealne. Polecam! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna Kuzak · 3 lat temu
    Witam zaciekawił mnie ten przepis, tym bardziej, ze tak wszyscy zachwalaja. mam zamiar upiec je na świeta tylko proszę mi powiedzieć ile tygodni wcześniej mogę już zacząć? czy podobnie jak ze zwykłymi pierniczkami? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 3 lat temu
    Witam, robiłam wczoraj te pierniczki, masa smakowała super, ale po upieczeniu są suche i zapychające, mało wilgotne. Na smaku też bardzo dużo straciły. Nie wiem czy zrobiłam coś źle czy po prostu taki przepis....:/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Witam,
    Dziękuję za przepis - pierniczki wyszły super, następnym razem pokusiłabym się o zwiększenie ilości skórki pomarańczowej i cytrynowej
    Wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aniela · 3 lat temu
    [quote]Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?[/quote]
    ale pierniki wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hala · 5 lat temu
    Przepis rewelacyjny, pierniki wyszły wspaniałe. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 5 lat temu
    zeszly u mnie przed świętami:):):)
    smaczniutkie:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagiczneWypieki.pl · 6 lat temu
    Te pierniczki są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Moniko[/b] bardzo pomysłowo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 7 lat temu
    przepis bardzo fajny. zrobiłam z niego muffinki i wyszły bardzo dobre.

    p.s nie mialam orzechów włoskich więc zastąpiłam je orzechami laskowymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 8 lat temu
    Pierniczki są rewelacyjne, polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Ula[/b] wypróbuj, polecam. Faktycznie masz racje, zaraz poprawię nazwę. Dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ula · 8 lat temu
    strasznie fajny przepis, mam zamiar wypróbować, ale czy to nie są przypadkiem pierniczki norymberskie, a nie norymberdzkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    O szkoda, bo ja lubie takie ciemne pierniczki:))
    Ale to nic, czekam na te drugie w takim razie:)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Gosiu[/b], ciasto jest rzadkie i nie nadaje się do wyciskania foremkami. Na ciasto do wycinania pierniczków poczekaj jeszcze chwileczkę, już upiekłam i za niedługo wstawię na stronkę 8)
    [b]Aniu[/b] zapraszam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 lat temu
    Pysznie wyglądają te pierniczki:) Coraz częściej i ja myślę o świątecznych pierniczkach, ale i tak zapewne, jak co roku wezmę się za nie na początku grudnia. Wówczas postaram się wypróbować Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 8 lat temu
    o kurka, jakie wypasione!
    tyle w nich smaków.
    i już czuć, że święta za półtora miesiąca ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Wiesz, bardzo mi si podobaja, gdyz maja duzo dodatkow, a pozatym tak je zachwalasz:)
    Powiedz mi, czy myslisz, ze mozna je wycinac foremkami, czy ciasto sie raczej nie nadaje do tego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 8 lat temu
    Piernikowo, świątecznie, miło

Polub nas na ...

Początek strony