Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oryginalne pierniczki norymberskie

Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków, przynajmniej na Bawarii. Nazywane są również pierniczkami Elizy. Można je znaleźć w każdym sklepie w okresie przedświątecznym. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150g zmielonych orzechów
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka (temperatura pokojowa)
  • ewentualnie ok. 35 okrągłych opłatków o średnicy 70mm

Dodatkowo:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
  • cukier puder
  • rum

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
  3. Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki).

2

  1. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  3. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Kor

Przepis bardzo dobry, pierniczki idealne. Polecam! :-)

  Załączniki
 
  1. Justyna Kuzak

Witam zaciekawił mnie ten przepis, tym bardziej, ze tak wszyscy zachwalaja. mam zamiar upiec je na świeta tylko proszę mi powiedzieć ile tygodni wcześniej mogę już zacząć? czy podobnie jak ze zwykłymi pierniczkami? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. dorota

Witam, robiłam wczoraj te pierniczki, masa smakowała super, ale po upieczeniu są suche i zapychające, mało wilgotne. Na smaku też bardzo dużo straciły. Nie wiem czy zrobiłam coś źle czy po prostu taki przepis....:/

  Załączniki
 
  1. Ania

Witam,
Dziękuję za przepis - pierniczki wyszły super, następnym razem pokusiłabym się o zwiększenie ilości skórki pomarańczowej i cytrynowej

Wesołych Świąt!

  Załączniki
 
  1. aniela

Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze...

Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?

ale pierniki wyszły przepyszne

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Hala

Przepis rewelacyjny, pierniki wyszły wspaniałe. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Anna Zimoch

zeszly u mnie przed świętami
smaczniutkie

  Załączniki
 
  1. Kasia

Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze...

Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. MagiczneWypieki.pl

Te pierniczki są przepyszne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko bardzo pomysłowo :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony