Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oryginalne pierniczki norymberskie

Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków, przynajmniej na Bawarii. Nazywane są również pierniczkami Elizy. Można je znaleźć w każdym sklepie w okresie przedświątecznym. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150g zmielonych orzechów
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka (temperatura pokojowa)
  • ewentualnie ok. 35 okrągłych opłatków o średnicy 70mm

Dodatkowo:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
  • cukier puder
  • rum

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
  3. Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki).

2

  1. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  3. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony