Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
  6. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
  7. Wykrojone małe kształty (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka z dżemem Kruche ciasteczka z dżemem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    Dzień dobry,
    Mam trochę zamrożonych zmiksowanych truskawek, czy można je jakoś przygotować i użyć zamiast dżemu? Może ma Pani jakiś pomysł jak to zrobić :-) Z góry dziękuję za podpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 2 lat temu
    Mi się ciasto nie chciało skleić ale dodałam troszkę wody i się udało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Witam.jak dlugo mozna je przechowywac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Proszku do pieczenia sie nie dodaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Mam pytanie ,czy dżem może być truskawkowy ? czy koniecznie musi być malinowy lub z czerwonych porzeczek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Dżem podgrzać w rondelku? Czyli ten utarty dżem mam podgrzać w garnku i wtedy posmarować nim ciastka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krolycek21 · 6 lat temu
    witam, mam pytanie jak zrobię ciasto z podwójnej porcji to mogę dać wtedy całe jajko?? bo jakoś nie uśmiecha mi się go dzielić:( a i czy dżem mogę zastąpić marmoladą??? i czy wtedy też go podgrzać i Ty przekładasz ciepłym dżemem??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Tak, przy podwójnej porcji użyj całe jajko. Nie polecam tutaj marmolady. Smaruję lekko ciepłym dżemem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    a czy zamiast masła można użyć Kasie ?. z góry dziękuję za odpowiedź ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 6 lat temu
    Czym można zastąpić folię spożywczą? Potrzebuję szybką odpowiedź :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Możesz użyć woreczka śniadaniowego, woreczka do mrożenia lub po prostu włożyć ciasto do miseczki i przykryć talerzykiem. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    Bardzo fajne ciasto,szybko sie robi..gdyby nie dwójka moich biegających dzieci:)byłoby jeszcze szybciej:)Kolejny,pyszny,wypróbowany przepis z pani strony...Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Właśnie skończyłam przystrajać ciasteczka. Miałam nieco mniejszą foremkę dlatego wyszło mi ich w sumie ok 45 ale wyglądają i pachną znakomicie Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 lat temu
    wlasnie zabieramy sie z coreczka do pracy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 8 lat temu
    wyglądają przepysznie na walentynki całkiem fajny pomysł

Polub nas na ...

Początek strony