Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 60g orzechów laskowych lub migdałów bez skórki pokrojonych na drobno
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtko od białka.
  2. Margarynę pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, żółtko i 50g cukru. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Kolejno uformować z ciasta wałek o około 3 cm średnicy.
  4. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1cm.
  5. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  6. Białko rozkłócić.
  7. W osobnej miseczce wymieszać orzechy (migdały) i 30g cukru.
  8. Kulki obtaczać w białku i następnie w orzechach.
  9. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie.
  11. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.

02

  1. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi z książki „Weihnachtsbäckerei für Kinder“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

83 kcal/ 349 kJ

ciasteczka morelowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony