Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 60g orzechów laskowych lub migdałów bez skórki pokrojonych na drobno
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtko od białka.
  2. Margarynę pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, żółtko i 50g cukru. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Kolejno uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy.
  4. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1cm.
  5. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  6. Białko rozkłócić.
  7. W osobnej miseczce wymieszać orzechy (migdały) i 30g cukru.
  8. Kulki obtaczać w białku i następnie w orzechach.
  9. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie.
  11. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.

02

  1. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi z książki „Weihnachtsbäckerei für Kinder“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

83 kcal/ 349 kJ

ciasteczka morelowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Basia

Uwielbiam te ciastka! Piekę je co drugi dzień praktycznie jednak nieznacznie je zmodyfikowałam. Obtaczam je w kokosie wymieszanym z cukrem. Po upieczeniu polewam czekoladą i nie daję dżemu. Polecam!!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno masło możesz z pewnością dać. Z resztą niestety nie pomogę. Nie piekłam tych ciasteczek z mąką bezglutenową i fruktozy też nie używam do wypieków.

  Załączniki
 
  1. Anna

Jestem bezglutenowcem, czy mogę użyć mąki z kasztanów jadalnych zamiast pszennej, a zamiast margaryny masło? Chcę je posłodzić fruktozą, czy potrzeba jej tyle samo ile cukru czy więcej? Pozdrawiam, Anna

  Załączniki
 
  1. Aga S

Ciasteczka przepyszne. Zrobiłam z migdałami i owocową marmoladą...cud, miód

  Załączniki
 
  1. Aga

Na dole przypalone,a w środku nie dopieczone-a wszystko robione zgodnie z przepisemb(temp 200 stopni),ciasteczka za mało słodkie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ago w puszce parę tygodni.

  Załączniki
 
  1. Aga

Ile takie ciasteczka można przechowywać?

  Załączniki
 
  1. megi

Ciasteczka latwe smaczne polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony