Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny), zimne
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru

Nadzienie:

  • ok. 2 łyżek dżemu morelowego

Dodatkowo:

  • 30 g cukru
  • 60 g migdałów bez skórki pokrojonych drobno

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do głębokiego talerza. Odstawić na bok.
  2. Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1 cm.

2

  1. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  2. Białko rozkłócić widelcem.
  3. W drugim talerzu wymieszać migdały i 30 g cukru.
  4. Kulki obtaczać w białku i następnie w midgałach z cukrem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

  1. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
  2. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, do lekkiego zarumienienia.

4

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka morelowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam jeszcze raz z podwójnej porcji. Zamiast spojrzeć na przepis, to zrobiłam z głowy i zamiast 2 żółtek dodałam 2 całe jajka . Uratowałam ciasto dodając 100 gramów zmielonych migdałów. Ciasto trzymałam około pół godziny w zamrażarce. Całe szczęście ciasto uratowane i się nie rozpłynęło podczas pieczenia. Piekłam z termoobiegiem 14 min w 170 stopni. 200 st góra- dół to trochę za wysoka temperatura w moim piekarniku.

    Trzymając się przepisu, ciasteczka wyszły o wiele ładniejsze i mi bardziej smakowały. Na zdjęciu te pokombinowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Zrobione!!! Są naprawdę pyszne. Mogłam zrobić z dwóch porcji. Znikają w błyskawicznym tempie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Uwielbiam te ciastka! Piekę je co drugi dzień praktycznie jednak nieznacznie je zmodyfikowałam. Obtaczam je w kokosie wymieszanym z cukrem. Po upieczeniu polewam czekoladą i nie daję dżemu. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga S · 7 lat temu
    Ciasteczka przepyszne. Zrobiłam z migdałami i owocową marmoladą...cud, miód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    Na dole przypalone,a w środku nie dopieczone-a wszystko robione zgodnie z przepisem (temp 200 stopni),ciasteczka za mało słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    Ile takie ciasteczka można przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    megi · 7 lat temu
    Ciasteczka latwe smaczne polecam:)

Polub nas na ...

Początek strony