Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 60g orzechów laskowych lub migdałów bez skórki pokrojonych na drobno
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtko od białka.
  2. Margarynę pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, żółtko i 50g cukru. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Kolejno uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy.
  4. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1cm.
  5. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  6. Białko rozkłócić.
  7. W osobnej miseczce wymieszać orzechy (migdały) i 30g cukru.
  8. Kulki obtaczać w białku i następnie w orzechach.
  9. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie.
  11. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.

02

  1. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi z książki „Weihnachtsbäckerei für Kinder“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

83 kcal/ 349 kJ

ciasteczka morelowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 lat temu
    Uwielbiam te ciastka! Piekę je co drugi dzień praktycznie jednak nieznacznie je zmodyfikowałam. Obtaczam je w kokosie wymieszanym z cukrem. Po upieczeniu polewam czekoladą i nie daję dżemu. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] masło możesz z pewnością dać. Z resztą niestety nie pomogę. Nie piekłam tych ciasteczek z mąką bezglutenową i fruktozy też nie używam do wypieków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Jestem bezglutenowcem, czy mogę użyć mąki z kasztanów jadalnych zamiast pszennej, a zamiast margaryny masło? Chcę je posłodzić fruktozą, czy potrzeba jej tyle samo ile cukru czy więcej? Pozdrawiam, Anna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga S · 5 lat temu
    Ciasteczka przepyszne. Zrobiłam z migdałami i owocową marmoladą...cud, miód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Na dole przypalone,a w środku nie dopieczone-a wszystko robione zgodnie z przepisem:(b(temp 200 stopni),ciasteczka za mało słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ago[/b] w puszce parę tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Ile takie ciasteczka można przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    megi · 6 lat temu
    Ciasteczka latwe smaczne polecam:)

Polub nas na ...

Początek strony