Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy i z nim zrobiłam też te ciasteczka. Jednak dżem może być dowolny. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 240g margaryny
  • 140g cukru pudru
  • 150g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również włoskie lub migdały)
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • około 200g dżemu cytrynowego (lub innego, dowolnego)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki. (Pozostałe ciasto z wykrojonych środków można ponownie zagnieść i wykorzystać na dodatkowe ciasteczka lub upiec i po dwa skleić z dżemem).
  3. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko i posmarować nim całe ciasteczka.
  6. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem lekko dociskając.
  7. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tak. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    wyglądają bardzo smacznie i właśnie dzisiaj zamierzam je zrobić, ale zastanawiam się dlaczego tu nie ma proszku do pieczenia? tak ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]inu[/b] jeśli ciasto jest za rzadkie to dosyp troszkę mąki lub orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    inu · 4 lat temu
    Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu ciastek z blatu się nie rwały. Oczywiście stolnicę obsypałam mąką. Będę wdzięczna za radę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 5 lat temu
    Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno zapomniane cukiernicze zacięcie, za co Autorce bardzo jestem wdzięczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 lat temu
    Ciasteczka są piękne. Gratuluję przepisu. Na pewno zrobię je w domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 6 lat temu
    Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach zamiast orzechów dałam migdały :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 8 lat temu
    cudnie wyglądają...;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 8 lat temu
    pyszne! z takich ciasteczek lubię wyjadać środek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    śliczne są te cytrynowe oczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    misiuka · 8 lat temu
    Bardzo fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 8 lat temu
    alez one sliczne sa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    cudne są! takie orzechowe słoneczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Śliczne ciasteczka i napewno pyszne, to widać.
    Masz śliczną foremkę do ciastek:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastella · 8 lat temu
    pięknie wyglągają. pycha;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    A mi sie bardzo podobaja cytrynowe Sliczne sa, ja bardzo rzadko robie wszelakie przekladane, ale nie dlatego ze nie lubie..bo uwielbiam...ale nie mam do nich reki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    ja bym takie z truskawkowym zjadła, ale cytrynowe jak słoneczka wyglądają (:

Polub nas na ...

Początek strony