Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy i z nim zrobiłam też te ciasteczka. Jednak dżem może być dowolny. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 240g margaryny
  • 140g cukru pudru
  • 150g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również włoskie lub migdały)
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • około 200g dżemu cytrynowego (lub innego, dowolnego)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki. (Pozostałe ciasto z wykrojonych środków można ponownie zagnieść i wykorzystać na dodatkowe ciasteczka lub upiec i po dwa skleić z dżemem).
  3. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko i posmarować nim całe ciasteczka.
  6. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem lekko dociskając.
  7. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Joanna

Ewelino tak. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

wyglądają bardzo smacznie i właśnie dzisiaj zamierzam je zrobić, ale zastanawiam się dlaczego tu nie ma proszku do pieczenia? tak ma być?

  Załączniki
 
  1. Joanna

inu jeśli ciasto jest za rzadkie to dosyp troszkę mąki lub orzechów.

  Załączniki
 
  1. inu

Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu...

Mam problem z masą i nie wiem, jak go powinnam rozwiązać. Mianowicie ciasto się rozpada i nie potrafię przełożyć wykrojonych ciasteczek na blachę. Wszystko robię zgodnie z przepisem, a mimo to masa nie jest na tyle zwięzła, aby przy odklejaniu ciastek z blatu się nie rwały. Oczywiście stolnicę obsypałam mąką. Będę wdzięczna za radę.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Tomasz

Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno...

Mimo początkowych trudności, ciasteczka wyszły przepyszne. Użyłem dżemu brzoskwiniowego i naprawdę polecam, bo choć samego przetworu o tym smaku nie lubię, to z ciastkami komponuje się wyśmienicie. Przyznaję, że ta strona pobudziła we mnie dawno zapomniane cukiernicze zacięcie, za co Autorce bardzo jestem wdzięczny!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewa

Ciasteczka są piękne. Gratuluję przepisu. Na pewno zrobię je w domu.

  Załączniki
 
  1. alicja

Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach...

Moją pasją jest gotowanie i pieczenie słodkości ten przepis jest rewelacyjny. Piekłam już 3razy z przetartymi malinkami i z soku z czerwonej porzeczki dodałam tylko żelatyny Zachwyciłam wszystkich degustujących Dziękuję za wspaniały przepis, ach zamiast orzechów dałam migdały :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iza

cudnie wyglądają...

  Załączniki
 
  1. Kaś

pyszne! z takich ciasteczek lubię wyjadać środek

  Załączniki
 
  1. asieja

śliczne są te cytrynowe oczka

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony