Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy i z nim zrobiłam też te ciasteczka. Jednak dżem może być dowolny. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 240g margaryny
  • 140g cukru pudru
  • 150g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również włoskie lub migdały)
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • około 200g dżemu cytrynowego (lub innego, dowolnego)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki. (Pozostałe ciasto z wykrojonych środków można ponownie zagnieść i wykorzystać na dodatkowe ciasteczka lub upiec i po dwa skleić z dżemem)
  3. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko i posmarować nim całe ciasteczka.
  6. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem lekko dociskając.
  7. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony