Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem (Linzer Spritzgebäck)

Kruche ciasteczka maślane, wyciskane przez maszynkę do ciastek lub specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Są bardzo proste do przygotowania. Ciasto kruche składa się tylko z podstawowych składników jak: prawdziwe masło, mąka, żółtka i cukier puder.

Ciasteczka mogą przyjmować dowolne kształty np. krążków, prostych pałeczek, litery S lub jak u mnie podkowy/ rogalika. Ciasteczka można przełożyć ulubionym dżemem, sklejając je po dwa i zanurzyć końce w roztopionej czekoladzie. Można również zrobić pojedyncze ciasteczka z czekoladą lub bez.

Jeśli nie posiadacie maszynki lub nakładki do ciasteczek, można użyć ewentualnie rękawa cukierniczego. W tym przypadku proszę przeczytać uwagę pod przepisem.

Składniki na ok. 50 sztuk pojedynczych ciasteczek (3 blachy):

Ciasto kruche:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 100 g czekolady (u mnie gorzkiej)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ok. 100 g dżemu (u mnie morelowego)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, przesiany cukier puder, żółtka, przesianą mąkę i szczyptę soli przełożyć do miski i zagnieść (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręcznie) na gładkie ciasto, o konsystencji miękkiej plasteliny.
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. (Użyłam kształtu gwiazdki. Wyciskałam długą "taśmę" ciasta, którą pocięłam na kawałki o długości 9 cm i wygięłam w kształt podkówki).

2

  1. Ciasteczka układać w odstępach na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skór i pestek. Ciasteczka smarować dżemem od spodu, używając łyżeczki i sklejać z drugim ciasteczkiem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Końce ciasteczek zanurzać w czekoladzie. Odkładać na kratkę kuchenną, wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
  3. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Uwaga:

  • Jeśli chcesz upiec te ciasteczka, a nie posiadasz maszynki do ciastek, ani maszynki do mięsa z odpowiednią nakładką, możesz sięgnąć po rękaw cukierniczy. Powinien to być jednak rękaw solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Ciasto jest bowiem gęste i jednorazowe lub delikatne rękawy po prostu pękną. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Dobrze jest również ciasto utrzeć mikserem, a nie tylko zagnieść, aby było bardziej miękkie. W tym celu utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Następnie dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na końcu wmiksuj na niskich obrotach mąkę. Na zdjęciu są ciasteczka wyciskane z maszynki do ciastek. Z rękawa są mniej kształtne i trzeba się sporo napocić, aby ciasto wycisnąć. Jednakże da się, a smak bez względu na sposób przygotowania będzie taki sam ;)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 25 sztuk podwójnych z dżemem

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem (Linzer Spritzgebäck) Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem (Linzer Spritzgebäck) Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem (Linzer Spritzgebäck)