Rogaliki krucho- drożdżowe (2)


Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.
Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.
Składniki na 32 sztuki:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
- Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na cztery równe części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
- Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
- Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.