Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami

Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.

Składniki na 2 strucle:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowatych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić na bok.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na pół.
  5. Jedną połowę ciasta rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
  6. Papier z ciastem przełożyć na dużą, płaską blachę do pieczenia.
  7. Jeśli jabłka puściły sok, należy go odlać. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
  8. Na środku ciasta rozłożyć połowę jabłek.

2

  1. Ciasto z dwóch stron pociąć nożem lub radełkiem na ukośne paski. Paski zakładać na jabłka, jak na poniższych zdjęciach.

3

4

5

6

  1. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.
  2. W ten sam sposób przygotować drugą struclę.
  3. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować strucle. Posypać cukrem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną struclę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami