Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.
cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić na bok.
Schłodzone ciasto podzielić na pół.
Jedną połowę ciasta rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
Papier z ciastem przełożyć na dużą, płaską blachę do pieczenia.
Jeśli jabłka puściły sok, należy go odlać. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
Na środku ciasta rozłożyć połowę jabłek.
Ciasto z dwóch stron pociąć nożem lub radełkiem na ukośne paski. Paski zakładać na jabłka, jak na poniższych zdjęciach.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.
W ten sam sposób przygotować drugą struclę.
Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować strucle. Posypać cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną struclę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
17 dni temu
Witam. Robiłem ciasto z przepisu i co tu dużo mówić, wyszło świetne. Żona bardzo zadowolona. Tak ciasto nie jest bardzo słodkie, dla nas to żaden problem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bernadeta·
1 miesięcy temu
Swietny przepis, u mnie z kruszonka cynamonowa.Ciasto robie w robocie poniewaz jest dosc klejace, ale po godzinie odpoczynku w lodowce da sie spokojnie rozwalkowac.Ta strucla jest poprostu pycha🤗🤗ciasto nie ma cukru,ale spokojnie mozna ja polukrowac lub posypac kruszonka.Polecam ten przepis..😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
4 miesięcy temu
Fajny przepis tylko polecam dodać cukru do ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bernadeta·
1 miesięcy temu
jak kto lubi, ja wole kruszonke, poza tym jablka sa slodkie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
6 miesięcy temu
Robię drugi raz. Przepis idealny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 miesięcy temu
Przepis petarda! Robi się dość szybko, wychodzą dwie całkiem pokaźne strucle. Poddusiłam jedynie jabłka na patelni z dodatkiem cynamonu i syropu waniliowego :) Wyszła pyszka!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuba·
8 miesięcy temu
Ciasto super pyszne dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Kreatywne 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
9 miesięcy temu
Z tak fatalnym przepisem dawno się nie spotkałam, ciasto się klei do wszystkiego i targa. Dodanie więcej mąki nie za wiele pomogło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian·
1 lat temu
Przepis idealny. Za drugim razem lekka modyfikacja:- jabłka pokrojone w kostkę podsmażyłam na patelni z cukrem i cynamonem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
9 miesięcy temu
Też tak robię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
1 lat temu
Ciasto bardzo mało słodkie, cukru można dać śmiało więcej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
1 lat temu
Idealne, dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DORIS·
2 lat temu
Dziękuję za przepis, strucla wyszła smaczna 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia ·
2 lat temu
Tym razem mi nie wyszły .trzeci raz robię. Na mące owsianej,ale nie urosło. Drożdże świeże, ale coś jest nie tak .popekalo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Pysznosci! nie pieklam nigdy strucli to byl moj debiut, wyszly dwie piekne zlociste strucle. Nastepnym razem podam z sosem waniliowym lub lodami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Witam czy można zrobić ją z twarogiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że ze zwartą masą serową spokojnie można zrobić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
2 lat temu
Też zrobiłam. Na mące owsianej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia Skrobiszewska·
2 lat temu
Czy zamiast śmietany może być maslanka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
flo·
3 lat temu
Przepyszne ciasto! I pięknie się prezentuje! Bardzo dziękuję za ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janina·
3 lat temu
Zabieram się do roboty, bo mi się spodobał przepis.Janina
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leedia·
3 lat temu
zarąbisty przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
3 lat temu
Wyszła wspaniała.Pieklam dokladnie jak w przepisie😀