Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Babka czekoladowa

Prosta i szybka do przygotowania babka o smaku czekoladowym, z kawałkami czekolady w środku. Dla wzmocnienia smaku czekoladowego polecam polać babkę dodatkowo polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady posiekać drobno. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  5. Wymieszaną mąkę dodawać stopniowo razem z mlekiem do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie szpatułką lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  6. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  7. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
  8. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Piekę babkę dokładnie 65 minut).
  10. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje, a następnie polać ciasto.

Uwaga:

  • Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz, jajka i mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony